Vindkraftpark i Falkenberg invigd

Foto: Joachim Aronsson

Det tog fem år och kostade cirka 400 miljoner och nu är vindkraftparken i Falkenberg invigd. Och det är en ganska blandad ägarstruktur i Askome Vind AB, bolaget som ska driva vindkraftparken.

– Det är 10 vindkraftverk och 34 delägare, från Varbergs Energi som äger fyra verk till privatpersoner som äger en del i ett verk, säger Linda Pålsson, vd för Triventus Wind Power AB.

Triventus Wind Power har utvecklat parken från grunden och i och med invigningen lämnades den nyckelfärdiga anläggningen över till Askome Vind AB.

– Askome Vind AB är det gemensamma driftsbolaget för alla delägarna. Det är en blandad ägarbild men alla har samma intresse, vilket är ett gynnsammare energialternativ för miljön, säger Håkan Svensson, vd för Askome Vind AB.

Han är medveten om att det inte är de mest gynnsamma tiderna för att investera i vindkraft, när elen fortfarande ligger lågt i pris men ser heller inte investeringen på kort sikt:

– Det är en investering för framtiden och tittar man på investeringskostnaderna så har vi faktiskt haft stor fördel av valutakurserna. Euron har varit väldigt låg och de mesta kostnaderna har räknats i just euro. Sedan ser vi detta som en investering för framtiden och på sikt är detta bra, både för miljön och för ägarna.