Vindkraftverk kan rivas efter försvarets protester

Foto: Per Egevad

Under en period på tre år har byggandet av över 400 vindkraftverk stoppats. Nu har Försvarsmakten överklagat bygglov vilket kan medföra att vindkraftverk kan behöva rivas, rapporterar Västnytt.

Det handlar för tillfället om fyra vindkraftverk i Vara som kan komma att rivas.

2010 bestämde sig försvaret plötsligt för att inte tillåta vindkraftverk inom en radie på fyra mil kring militära flygplatser. Nu fanns det visserligen redan massor av snurror inom den radien, inte minst kring Såtenäs.

Men några fler skulle det inte få bli och försvaret satte igång att överklaga alla givna bygglov för vindkraftverk som gick att överklaga, även för sådana som redan var byggda.

Försvarsmakten fick dåligt gehör hos länsstyrelserna för sina överklaganden, så åtskilliga ärenden hamnade hos regeringen för avgörande. Regeringen tyckte det var jättejobbigt och tänkte länge. Så kom man på en princip. De vindkraftverk som redan fanns, skulle få finnas. Annars skulle försvaret få som det ville.

Men i Vara sprack den principen. Snurrorna i Badene byggdes medan regeringen tänkte. Så egentligen ska dom ju nu rivas. Sista chansen för ägarna är att högsta förvaltningsdomstolen kommer fram till att regeringsbeslutet strider mot lagen. Annars är det Vara kommun som får frågan i knät.

Närmare 400 vindkraftverk i Västra Götaland har stoppats av försvarsmakten de senaste tre åren. Det framkom idag på ett seminarium om konflikten mellan vindkraften och försvaret i Göteborg under fredagen.