Landsbygdsföretagare i Sörmland bygger eget verk

Foto: sxc.hu

Lebro gård har investerat i ett eget vindkraftverk som nu har rests på plats. Sörmland har därmed fått sitt andra vindkraftverk, skriver Södermanlands nyheter.

Det har varit en dröm att ha ett vindkraftverk på gården. Jag har försökt några år, men först nu hittade jag ett lagom stort verk, säger landsbygdsföretagaren Håkan Ekstrand som driver Lebro gård utanför Gnesta.

Vinkraftverket är ett så kallat gårdsverk och är 36 meter högt. Mellan vingspetsarna är det 6 meter och verket har tre rotorblad. Verket producerar max 43,5 kilowatt i timmen vid optimal vind. Investeringskostnaden på cirka 1,4 miljoner ser Håkan ska bära sig inom åtta till tio år.

– Förhoppningen är att jag på årsbasis ska producera lika mycket el som jag förbrukar på gården.

Platsen är väl vald, på en höjd mitt bland åkarna.

– Jag är född här och vet att det här är en plats där det blåser mycket mer än på andra platser på gården. Men det är tur att det inte blåser i dag.

Förarbetet med de tre betongfundamenten har varit ett grundligt arbete för att verket ska gå att förankra korrekt. Och på en dryg halvtimma har lyftkranen fått verket på plats utan problem. Inom några dagar hoppas Håkan att Vattenfalls beredare har kommit ut för att ge direktiv om hur elkablarna ska dras.

– Det hade varit roligt om vi kunde starta verket i dag, jag skulle ha velat trycka på knappen. Men nu hoppas vi bara på att det blåser när det väl kommer igång.