Ja till 34 vindkraftverk i Sollefteå

Foto: Vattenfall

Sollefteå kommun är positiva till vindkraftsatsningen på Knäsjöberget. Kommunstyrelsen beslutade på tisdagen att säga ja till projektet, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Det är Kabeko Kraft AB som ansökt om att få föra upp totalt 34 vindkraftverk vid Knäsjöberget och Grössjöberget på gränsen mellan Sollefteå och Kramfors kommuner. 26 av vindkraftverken planeras inom Sollefteå kommun.

Vid samma möte bestämde sig kommunstyrelsen för att godkänna en ansökan från Eulus vind om en mindre vindkraftanläggning på Kalkstenshöjden i västra Björkhöjden utanför Ramsele.

Det handlar om åtta vindkraftverk inom Sollefteå kommun. Ytterligare sju vindkraftverk inom samma projekt ligger i Ragunda kommun. Eulus projekt är för övrigt bara en liten del av den totala vindkraftsatsning som är på gång i det området.

Egentligen är det länsstyrelsens miljöprövningsdelegation som fattar det formella beslutet. Men länsstyrelsen kan inte fatta beslut om inte berörd kommun först tillstyrker begäran och nu har alltså Sollefteå kommun i de här två fallen gett sitt godkännande.

– Först när kommunen tillstyrkt kan miljöprövningen påbörjas, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

Beslutet i kommunstyrelsen var enhälligt. Nu ska kommunfullmäktige också säga sitt. Det blir den 30 september.