O2 ska ge el till Volkswagengruppens elbilar

Volkswagen e-up. Foto: VW

Volkswagenkoncernen satsar stort på elbilar och första bilen som serietillverkas är Volkswagen e-up. Genom ett samarbetsavtal med O2 lanseras e-up och gruppens kommande elbilar på den svenska marknaden med en helt ny typ av elavtal kring vindandelar. Därmed uppnås nära noll koldioxidutsläpp i hela kedjan och bränslekostnaden blir ca 3 000 kr/år.

Samarbetsavtalet innebär att de som köper en elbil från Volkswagen Group Sverige även erbjuds att teckna ett elavtal med O2 om vindandelar i ett vindkraftverk som är etablerat på Fallåsberget i Gästrikland. Vindandelarna är en förutsättning för att få egenproducerad förnybar el till självkostnadspris. De kan köpas eller hyras och just möjligheten att hyra andelar till en månadskostnad är en helt ny produkt på marknaden och exklusiv i samarbetet.

Volkswagenkoncernen tror att eldrift kommer att bli en allt viktigare del av framtidens mobilitet. Därför kommer man att lansera ett större antal rena elbilar, men också laddhybrider. Först ut blir Volkswagen e-up som har premiär senare i höst.

Att O2 arbetar med hela värdekedjan vid etablering av vindkraft var viktigt i Volkswagen Group Sveriges val av samarbetspartner. – Vi räknar med att många som köper elbilar från oss även tecknar avtal kring vindandelar eftersom man vet precis var elen kommer ifrån, att det ger största möjliga miljönytta och dessutom är prisvärt. Vi valde att skriva samarbetsavtal med O2 eftersom de jobbar 100 procent med förnybar energi och erbjuder egenproducerad el, säger Stefan Nygren, som är e-Mobility Manager hos Volkswagen Group Sverige.

En elbil beräknas ha en årsförbrukning av el på 3 000 kWh, vilket täcks av tre vindandelar. Bränslekostnaden med hyrda vindandelar blir ca 3 000 kr/år i jämförelse med en bensinbil som ligger på ca 18 000 kr/år. – O2 verkar för ett förnybart elsystem. Genom samarbetet med Volkswagen-gruppen kan vi även bidra till att minska behovet av fossila bränslen i våra bilar. Tillsammans kan vi driva utvecklingen mot en mer hållbar framtid, säger Linda Burenius Magnusson, vd för O2 Vindel.