Svensk hjälp till Kinas vindkraftssatsning

Foto: sxc.hu

Kina är det land i världen som har mest installerad vindkraft. Den stora kinesiska satsningen på vindkraft är bra för Sverige, då den kinesiska vindkraftsindustrin är beroende av svenska underleverantörer och västerländsk ingenjörskunskap, rapporterar Ekot.– Vi saknar erfarenhet av forskning och utveckling och det kan vi få från västländer som Sverige. Vi saknar också erfarna ingenjörer, säger Zou Fang på den statligt stödda kinesiska vindkraftföreningen, till Ekot.Kina är det land som nu har mest installerad effekt från vindkraft. Trots detta står vindkraften för endast två procent av Kinas totala energiproduktion, Kinas nål är att vindkraften om tio år ska producera fem gånger så mycket el som i dag. För att detta mål ska kunna mötas så krävs hjälp från bland annat västerländska underleverantörer.Zou Fang tar svenska SKF som exempel.

– Vi måste växa ännu snabbare och det är bra att företag som SKF vill hjälpa till och utveckla den här industrin, säger Zou Fang, till Ekot.Hos SKF ser man positivt på den kinesiska vindkraftssatsningen.

– Kina har ju växt oerhört snabbt de senaste åren till att bli vår största marknad när det gäller utrustning för vindkraft inom vindkraftbranschen, säger Stefan Karlsson, ansvarig för kullagertillverkaren SKF:s globala vindkraftsverksamhet, till Ekot.