Erigovis vinnare i Venture Cup

En teknik som kan revolutionera vindkraftsindustrin genom att både spara pengar för de som bygger vindkraftverken och spara på miljön där de skall placeras föll Venture Cups jury i smaken. Idén tog vinnarna Erigovis hela vägen till seger i Venture Cups tävlingskategori “Miljö & Energi” på Venture Cups nationella Sverigefinal.

Juryns motivering till att det var Erigovis som vann priset på 25 000 kronor i prispengar, konsulttjänster från Vinge samt biljetter till The Conference var följande: ”Erbjuder marknaden en vara som både låter kunden spara på allas vår moders jord och deras plånbok. Bidraget kommer husera på en attraktiv och uppåtgående marknad utan konkurrenter i sikte.”

Erigovis är ett helt nytt sätt gällande konstruktion, produktion samt logistiska fördelar för vindkraftverk. Bakom idén står Patrik von Ahn, Magnus Ödling, Roger Angerstig och Sten Wigert från Örnsköldsvik. Idén växte fram i en gemensam konsultverksamhet som tre av bidragets grundare driver tillsammans. De har under arbetet fått väldigt bra stöd av Energimyndigheten. – Jag är säker på att det kommer revolutionera vindkraftsbranschen och skapa nya förutsättningar för en konservativ bransch. Tekniken är inte ny utan den har funnits länge inom andra branscher, vi har tagit den till vår bransch och patenterat den. Idén går ut på att man bygger nerifrån och upp, med hjälp av en domkraft. En stor fördel med Erigovis är att man inte behöver bygga stora vägar genom skogen för att kunna montera vindkraftverken längre. I Norrland till exempel störs ofta renskötseln och djurlivet när vindkraftverk skall byggas då man mer eller mindre måste bygga en E4 genom skogen, säger Patrik von Ahn.

Kategorin Miljö & Energi premierar affärsidéer som bidrar till förbättrade processer och produkter inom energi och miljö området. Totalt lämnades 469 affärsidéer in till Venture Cup under våren 2013 och sammanlagt deltog 719 blivande entreprenörer. Av dessa var det slutligen bara tolv finalister kvar som via regionfinaler tagits fram som de bästa i Sverige och nu fick göra upp i Sverigefinalen.