Fullt snurr i Ockelbo med 66 vindkraftverk

Foto: Arise Windpower

Nordens största landbaserade vindkraftpark har invigts den 28 maj i Jädraås utanför Ockelbo. Den producerade elen kan försörja en medelstor stad. Börsnoterade Arise Windpower står för satsningen.

 Totalt har drygt tre miljarder kronor investerats i de 66 vindkraftverken. Varje vindsnurra är 119  meter hög och rotorn har en diameter på 112 meter vilket ger en totalhöjd på 175 meter över marken. Ett vindkraftverk ger en effekt på tre megawatt. Tillsammans kan de 66 vindkraftverken producera ström som räcker för en medelsstor svensk stad.

Invigningen förrättades av tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar som är styrelseordförande i Arise Windpower. Andra kända namn i styrelsen är förre näringslivsministern Maud Olofsson.

Anläggningen ägs av Arise Windpower tillsammans med engelska företaget Platina.

Bygget startades 2011 och har sysselsatt 200 personer. Färdigt kommer det att sysselsätta 12 personer lokalt. Ursprungligen planerades 116 snurror men de låga elpriserna i Norden kan ha spelat in. Enligt PG Gyllenhammar tar det lite tid att få lönsamhet på projektet eftersom det just nu är överskott på el, men att det är övergående.