Dala Vind delar ut vindpeng i Linghed

Dala Vind kommer att dela ut 113 000 kronor i vindpeng till Lingheds föreningar.

Dala Vind har projekterat och byggt fem vindkraftverk på Tavelberget norr om Linghed. Vindkraftparken ägs idag av Dala Vind, Falu Energi & Vatten, Envikens Elkraft ekonomisk förening och medlemmarna i Dala Vindkraft ekonomisk förening.

Initiativet till en vindkraftpark på Tavelberget kom från intresseföreningen "Framtid i Linghed". De hade identifierat turism, boende och energi som tre utvecklingsområden i Linghed. En studiecirkel om förnybar energi startades 2006 och genom studiecirkeln visade det sig finnas bra vindförutsättningar för vindkraft i bygden.

2007 kontaktades Dala Vind av Framtid i Linghed. Efter rekordsnabbt projekteringsarbete och uppförande stod vindkraftverken på Tavelberget klara under 2010. De levererar tillsammans 35 GWh el per år.

Tavelbergets fem vindkraftverk ligger högt i statistiken över elproduktion i Sverige. År 2011 producerade vindkraftverket Ellen mest el av alla vindkraftverk i samma storlek i hela Sverige.

Dala Vind AB har beslutat att dela ut en förutbestämd del av vindparkens intäkter till Linghedsborna genom det som kallas för vindpeng. Syftet med vindpengen är att främja en hållbar utveckling av Linghed samt att ge stöd till åtgärder och investeringar som är av allmänna intressen i bygden. Pengarna delas ut till ideella och ekonomiska föreningar. Vindpengen som nu delas ut är för år 2011 och 2012.