EnBW köper sju vindkraftsparker i Sverige

Arkivbild

EnBW Sverige har förvärvat två vindkraftsbolag med totalt sju vindkraftsparker i Sverige och en installerad effekt på 105 megawatt. Så sent som i juli år etablerades EnBW Sverige i halländska Falkenberg. För närvarande byggs en vindkraftspark med tre turbiner och en installerad effekt på cirka 11 MW i Råmmarehemmet i Tidaholm kommun. Sverige är, vid sidan av Frankrike, den europeiska marknad där EnBW vill växa inom landbaserad vindkraft under de närmaste åren.

– För några månader sedan etablerade vi oss i Falkenberg. Genom att slutföra vårt första stora förvärv, bekräftar vi nu vår selektiva internationalisering. Det visar också den betydande roll Sverige spelar för EnBW som tillväxtmarknad. Det är ett viktigt steg att växa här och att positionera oss som en pålitlig partner för vidare expansion inom förnybar", förklarar Torbjörn Sjölin, styrelseordförande för EnBW Sverige.

6 vindkraftsparker med totalt 47 vindkraftverk förvärvar EnBW Sverige genom köpet av bolaget Power Wind Partners AB som samägs till lika delar av tre svenska finansiella investerare; Proventus, ett privatägt investeringsbolag, FAM, ett familjeföretag i Wallenbergs stiftelse och försäkringsbolaget Folksam.

De övriga fyra vindkraftverken köps av Folksamägda Gnosjö Energi AB. Tillsammans utgör de 51 vindkraftverken en lönsam portfölj, varav flera också lämpar sig för framtida re-powering. 42 Vestas V90-2.0 turbiner och fem Siemens SWT-101 och fyra Nordex N90-2,5 turbiner är i drift. Fyra vindkraftsparker ligger i Svealand, två i Götaland och en i Norrland. Dessutom förvärvades två nätföretag som bland annat ansluter de egna vindparkerna till nätet.

Sedan 2016 har EnBW varit verksam på den skandinaviska marknaden genom sitt dotterbolag Connected Wind Services. Den tillverkaroberoende tjänsteleverantören CWS har sitt huvudsäte i Danmark och ett dotterbolag med serviceteam i Sverige.

Med förvärvet av CWS har EnBW blivit en viktig aktör inom service, underhåll och reparation av vindkraftverk. CWS är också en viktig hörnsten i utvecklingen av EnBW Sveriges vindkraftsportfölj i Sverige