Satsar fem miljarder kronor på vindkraftspark i Norrbotten

Karta, Vattenfall

Vattenfall har långt gångna planer på att bygga sin hittills största vindkraftspark på land i Norrbotten. Upp till 150 vindkraftverk kan byggas och projektet beräknas kunna kosta upp till fem miljarder kronor. Det rapporterar SVT Nyheter. Vindkraftsparken har fått namnet ”Storlandet” och i nuläget ser det ut att bli en park som ska innehålla upp till 150 vindkraftverk. Det skulle innebära att det blir företagets hittills största vindkraftspark på land.

”Storlandet” är beläget till största delen i Gällivare kommun men även i Bodens kommun, till största delen på Sveaskogs mark. Där ska man kunna producera en årsproduktion av el till uppskattningsvis 400 000 hem.

– Storlandet kommer att utgöra en viktig del av den framtida förnybara energiförsörjningen, både i den elintensiva regionen Norr- och Västerbotten med bland annat gruvnäring, stålindustri och datacenterverksamhet. Men även på en nationell nivå, säger Daniel Gustafsson, chef för Vattenfalls projektutveckling av landbaserad vindkraft i Sverige till SVT.

Vad investeringen kommer att kosta är för tidigt att säga, men jämfört med en liknande satsning som man gjort i Västerbotten har man räknat ut en ungefärlig kostnad.

– I maj tog vi ett investeringsbeslut för våra projekt i Västerbotten i Blakliden och Fäbodberget och de hade en total investering på 3,5 miljarder kronor. Det var 84 vindkraftverk och det här har en potential upp till 150 stycken. I den storleksordningen skulle det bli en investering på upp till fem miljarder kronor.