Forskare: Saudiarabien, USA och Ryssland blockerar viktig klimatrapportering

Föredrag vid internationella klimattoppmötet COP24 om utvecklingen i Alperna där allt varmare klimatet får också glaciärerna att smälta. I Schweiz har nästan en tredjedel av ismassan smält bort under de senaste 30 åren. Hårt drabbad är också den största glaciären i Alperna. Foto: COP24

En ytterst ovanlig allians har skapat stor uppståndelse i Katowice berättar chockade forskare och deltagare vid det internationella klimattoppmötet COP24 i Polen just nu.

Saudiarabien har nämligen efter en lång slitande debatt fått sällskap av USA, Ryssland och Kuwait i försöken för att blockera en viktig rapport från FN: s klimatpanel, och dessa fyra länder verkar nu ha lyckats med uppgiften, skriver flera medier, inklusive BBC och The Guardian.

När FN: s klimapanel, IPCC, nyligen publicerade den efterlängtade rapporten, väckte den stor uppmärksamhet.

Saudiarabien har enligt forskare alltid visat dåligt beteende i klimatförhandlingarna, men landet stod för det mesta isolerat med sin position eller stöddes endast av Kuwait. Det faktum att USA och Ryssland nu har samma uppfattning är mycket allvarligt, anser klimatforskare på COP24.

Rapporten beställdes som en del av klimatavtalet i Paris 2015 och behandlar vikten av att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader.

Och slutsatsen var klar: Världen går i fel riktning, nämligen mot en tre graders temperaturhöjning och det krävs snabba, långtgående och därmed helt nya åtgärder i samhället inom alla tänkbara områden för att förändra riktningen.

Angående nödvändiga åtgärder, konstaterade meteorologen Jesper Theilgaard, oberoende klimatekspert och grundare av Klimformidling.dk: - Parisavtalet är inte tillräckligt.

Rapporten blev lovordad och varmt mottagen av världsledare, men nu verkar det som om den endast kan användas i begränsad utsträckning i framtida internationella klimatförhandlingar. För FN: s regler gäller samförstånd hela vägen för att de ska kunna inkluderas i rapporter och handlingar i samband med förhandlingar.