Europeiska energiministrar på Hamburgs WindEnergy-mässa

Bland de många imponerande utställningsobjekteten på årets WindEnergy- mässa i Hamburg är företaget Lagerweys klättringskran för vindkraftbyggare, som visas utanför utställningshallarna. Det är Lagerweys första stora europeiska vindindustrinyhet eftersom kranen förvärvades omgående efter första presentationen av marknadsledande Enercon. Foto: WindEnergy Hamburg​​​​​​​
WindEnergy-mässans entre vid Messe Hamburg. Foto: Markku Björkman
Företaget Winds monter på WindEnergy-mässan i Hamburg. Foto: Markku Björkman

Energinyheter. se i Hamburg: Vid mässans öppningssession deltog internationalla energiagenturens IEA: s verkställande direktör Fatih Birol och EU: s kommissionär för energi Miguel Arias Cañete.

Energiministrarna från Danmark, Norge och Österrike kommer också under veckan att vara på plats på mässan för att diskutera och berätta om hemländernas utbyggnadsplaner och om situationen inom hemmamarknader.

Tillsammans med organisationen WindEurope's representant Giles Dickson, riktade de fokusen på de långsiktiga utsikterna för förnybar energi i Europa och därutöver.

- I en värld där auktioner och anbud har en djupgående effekt, både för vind- och energibranschen och detta i allt större utsträckning, var det intressant att höra hur dessa två ledare såg framtiden för förnybara energikällor, speciellt angående deras ställning inom energibalansen.

Elnätets och överföringsteknologins roll berördes ingående, men de viktiga frågorna om integration och sammankoppling förblir fortfarande i stort sett obesvarade.

I Tyskland förhalas till exempel uppbyggnaden av de nya elnät, som ska transportera off-shore-energi från norr till söder, av folkliga protester i centrala delar av landet.

Under öppningsceremonin sade Hermann Albers, president för Tysklands vindkraftförbund BWE, att ”det är glädjande att mässan kommer att presentera nya storlekar av turbiner och rotorblad, innovationer som sänker kostnader, ökad effektivitet och digital integration.”

- Men den tyska industrin måste också klargöra politikerna vad som behövs för att uppnå både klimatmålen i Paris och de egna nationella målen, sade Albers.

- Tyskland behöver nettotillväxt på cirka 5 gigawatt per år, vilket är betydligt mer än det nuvarande målet på 2,8 gigawatt per år brutto.

Den stora nyheten en dag före mässan var General Eelectrics Renewable Energys beslut om byggandet av en 5,3 megawatts onshore turbin, med 158 meter långa rotorblad.

Den nya modellen sammanjämkas med en 4,8 megawatts turbin på det amerikanska företagets Cypress-plattform.

GE hävdar att den nya turbinen är "skalbar" och kommer att använda LM Wind Power-designade tvådelade modulblad för att hjälpa transport och logistik.

Det är den första stora OEM som aviserar en 5 - megawatts + turbin som också ingår i företagets landbaserade produktportfölj.

Än så länge har inget annat företag visat intresse av att följa i GE: s fotspår, men så som det var med lanseringen av företagets 12 megawatts offshore-maskin i februari i år, förväntas koncernens rivaler reagera inom kort.

Ett av de många imponerande utställningsobjekteten i år är företaget Lagerweys klättringskran för vindkraftbyggare, som visas utanför utställningshallarna.

Det är Lagerweys första stora europeiska vindindustrinyhet eftersom kranen förvärvades av tyska OEM Enercon