Vattenfall upphandlar om nederländsk vindkraftspark

Foto: Vattenfall

Vattenfall har beslutat att delta i upphandlingen för att få bygga den havsbaserade vindkraftsparken Hollandse Kust Zuid utanför Nederländernas kust. Upphandlingen är den första icke-subventionerade i världen och vore en viktig milstolpe i Vattenfalls arbete med att bli fossilfria inom en generation. 

-­Vi har en stark position på den holländska marknaden och vill ta en ledande roll i omvandlingen av energiproduktionen. Hollandse Kust Zuid är en viktig milstolpe för oss för att kunna se till att vi och våra kunder kan vara helt fossilfria inom en generation, säger Magnus Hall, Vattenfalls VD och koncernchef.

-Vi har varit noga med att se till att vår plan för projektet är väl genomarbetad och att vi är rustade att hantera alla risker. Vi kombinerar de senaste årens rekordsnabba utbyggnad av vindkraft, till allt lägre kostnad, med förmågan att hantera marknadsrisker. Vårt förslag motsvarar precis den nederländska regeringens behov. Att den nederländska staten står för kostnaderna för transformatorstationer och nätanslutningar är en bidragande orsak till vårt beslut att delta, säger Gunnar Groebler, chef för Vattenfall Wind. 

-Genom ett nära samarbete med våra leverantörer har vi gjort stora framsteg när det gäller att sänka kostnaderna för havsbaserad vindkraft under de senaste åren. Vi kommer att fortsätta att sänka dem, vilket gör det möjligt för oss att fortsätta bygga och driva vindkraft även utan bidrag, säger Gunnar Groebler. 

År 2016 vann Vattenfall de danska offshoreprojekten Vesterhav Syd & Nord och Kriegers Flak med rekordlåga bud. Konstruktionen av dessa projekt, som ska vara genomförda senast 2020 respektive 2022, pågår och nyligen lade man en rekordstor order hos Siemens Gamesa på turbinerna till de tre vindkraftparkerna.