EIB anklagas för att förstöra EU: s klimatmål

Gasledning i natur. Foto:CC0 Creative Commons, kredit- 12019

Ett lån från Europeiska investeringsbanken till en gasledning mellan Azerbajdzjan och Västeuropa möter häftig kritik från icke-statliga organisationer som anser att den kommer att förstöra EU: s klimatmål., skriver The Guardian. 

Det finns flera icke-statliga organisationer som tror att EIB agerar mot EU: s klimatåtaganden när banken nu vill stödja gasledningen med en av bankens största utlåning någonsin.

- EU, som anser sig ha gett sig in i kampen mot klimatförändringar, kan inte tolerera att dess ekonomiska arm, EIB stöder någon komponent i den södra gaskorridoren", säger Xavier Sol, chef för Counter Balance, som är en allians av europeiska icke-statliga organisationer, till The Guardian.

EIB har upphandlat affären och gasledningens godkännande privat med EU: s klimat- och energiförvaltare på grund av att de inblandade måste säkra tillräckligt med kapital när projektet går in i en kapitalintensiv byggfas.

Europeiska icke-statliga organisationernas kritik kom i uttryck inför det nya klimatmötet i Paris. Icke-statliga organisationer anser att lånet kommer att vara ett brott mot de åtgärder som de europeiska länderna vidtagit för att bekämpa koldioxidutsläpp.