Siemens Gamesa satsar på grön el på Teneriffa

En av Teneriffas första vindparker med 11 turbiner på 5.5 megawatt, som installerades av Energon och ITER, år 1998. Foto: Wikipedia: Kredit: Gdubi

Vindturbintillverkaren Siemens Gamesa har fått företagets första order från en ny kund som planerar att bygga ytterligare 200 MW förnybar energi och göra Spaniens "svarta får" grönare när det gäller elektricitet.

Siemens Gamesa har fått i uppdrag att bygga två vindkraftpark på totalt 23,1 megawatt på Kanarieöarnas största ö Teneriffa, som ligger väster om Afrikas västkust. Den ena vindparken som ska byggas i Bermejohar har en kapacitet på 12,6MW. Dessutom uppstår i Vera de Abote en ytterligare vindpark på 10,5 megawatt.

Dessa två vindparker i form av sammanlagt 11 vindkraftverk av Gamesa- modell G114-2.1MW installeras på huvudön Teneriffa i närheten av staden Arico. Leveransen av turbinerna förväntas starta mot slutet av året. Parkerna bör vara igång före årets slut för att kunna erhålla ekonomiskt stöd.

Uppdragsgivaren, DISA, är Kanarieöarnas största energiproducent. Siemens Gamesa är också den största aktören på den spanska marknaden och är det första gången som företaget har fått en order från Kanarieöarna.

Endast ca 8 procent av energiförbrukningen täcks av förnybar energi på öarna. Enligt senaste uppgifter kommer dock detta förhållande att förändras av DISA.

- Kanarieöarna kan inte fortsätta att vara Spaniens svarta får när det gäller utvecklingen av förnybar energi, säger DISA Renovables vd Santiago Rull enligt tidningen Diario de Avisos när de två vindkraftsprojekt presenterades.

Förutom dessa två vindkraftparker äger DISA solkraftverk med en kapacitet på totalt 20 megawatt. Enligt spanska medier sade Santiago Rull att DISA planerar byggandet av ytterligare 200 megawatt förnybar energikapacitet även på andra kanariska öar.

Källa: Diario de Avisos