Tesvolts nya lagringssystem publikmagnet på Energy Storage Europe

Enligt Tesvolt öppnar dessa nya SDI-litiumceller från Samsung dörrarna till den elektriska bilindustrin. Foto: Tesvolt
Tesvolts nya batterilagringssystem presenterades även på Energy Storage-mässan i Düsseldorf i Tyskland. Foto: Markku Björkman

På årets upplaga av mässan Energy Storage Europe i Düsseldorf den 14-16 mars 2017 presenterade Tesvolt ett nytt kommersiellt energilagringssystem, som innehåller Samsungs SDI batterier.

- Målet var att ta fram ett lagringssystem med hög spänning som står för en ny säkerhetsstandard och som också tjänstgör minst 30 år. Batteriet har utrustats med Samsungs nya SDI nya prismatiska litiumceller, som BMW nyligen installerade i företagets elbilar och därmed nästan fördubblade sitt sortiment, berättar Tesvolts försäljningschef Frank Bauer på Energy Storage-mässan.

Den nya celltekniken garanterar enligt Tesvolt ”maximal säkerhet och livslängd”.

Varje cell övervakas individuellt för att säkerställa maximal säkerhetsnivå. Det handlar om ett nytt koncept av cellbalansering, som för första gången är i stånd att optimera laddningsströmmarna. Den äger inte bara rum mellan cellerna i varje batterimodul, men också mellan batterimoduler, vilket bidrar till lång livslängd.

- Dessa nya SDI-litiumceller från Samsung öppnar för närvarande dörrarna till den elektriska bilindustrin. Vid sidan av BMW, har även andra biltillverkare börjat inrikta sig på dessa prismatiska litiumceller som baserar sig på nickel och mangankoboltoxid. Batterieras utomordentligt höga energitäthet kan bidra till en fördubbling av antalet elbilar, förklarade Tesvolts teknikchef, Simon Schandert, .

Enligt Schandert kombineras de nya cellerna med så kallade Active BAT Optimerare.

- Vårt speciella batterihanteringssystem bidrar till att de aktiva cellerna balanserar mellan alla celler, och även mellan de olika batterimodulerna. Detta gör det möjligt för vårt batterisystem uppnå en extremt hög verkningsgrad på 98 procent och en livslängd på cirka 30 år, tillade Schandert.

Den nya Tesvolt lagringssystemet kan fylla cirka 6000 fulla laddningscykler med en urladdning (DoD) av 100 procent, vilket innebär att hela batterikapaciteten kan användas.

Tesvolts ledningssystem ”Smart battery” bevakar även tillståndet hos varje individuell cell för att förhindra skador på ett tidigt stadium. Batterimoduler kan bytas ut när som helst. Utväxlingen kan utföras till och med efter flera år senare och lagringskapaciteten kan också utökas senare.

Det nya batteriets lagringssystem är tillgängligt i alla storlekar från 4,8 kilowattimmar upp till kraftverk med flera megawattimmar.

Tesvolts energilagringssystem tillverkas i Wittenberg söder om Berlin. Lagringssystemet fungerar enligt Tesvolt lika bra vid låg spänning som vid hög spänning och kan anslutas till alla energislag, inklusive sol, vind, vatten, biogas och kraftvärme.