Nytt förfarande gör laddningsbara batterier billigare

En ny typ av batteri som först upptäcktesför för nästan fem decennier sedan skulle kunna leda fram till bättre och billigare energilagringsteknologi tack vare en ny upptäckt av forskare på MIT. Bild: Kredit: Illustration modifierad från en originalbild av Felice Frankel.

Ny typ av metallmembran kan lösa ännu olösta problem och leda till finansiellt förmånligare energilagring, hävdar ett forskarteam vid Massachusetts Institute of Technology

En ny batteriteknik, baserad på membran bestående av metallnät och elektroder gjorda av smält natrium, kan öppna vägen för fler intermittenta, förnybara energikällor. MIT - forskare har därmed tagit fram en ny metod och inlett därmed en process som kan leda till billigare batterier.

En typ av batteri som upptäcktes först för nästan fem decennier sedan, men som få tog notis av då, skulle i nära framtid kunna leda fram till skapandet av en ny slags energilagringsteknologi tack vare en ny upptäckt vid MIT.

Batteriet, som skulle kunna användas för nätverksinstallationer där intermittenta kraftkällor som vind och sol förväntas leverera verkligen pålitlig basbelastningselektricitet.

- Jag bedömer upptäckten som ett verkligt genombrott, säger projektledaren professor Donald Sadoway.

Ett batteri, baserat på elektroder av natrium och nickelklorid samt en ny typ av metallmembran, kan bli en framtidsteknologi.

Det anser forskare på Massachusetts Institute of Technology. Själva kemin i batteriet härstammar från 1968, men även om den varit lovande så har den aldrig fått något större genomslag. Skälet är att batterierna har en fundamental brist. Det krävs ett tunt membran för att separera komponenterna och det enda kända material som har de rätta kvaliteterna, bestod av spröd keramik.

Sadoway kom till insikt om att man kunde få samma resultat om man använde sig av ett membran av metallnät med en alldeles särskild beläggning.

Det var emellertid under test med olika komponenter som teamet genom en lyckträff kom fram till lösningen. I ett av testen hade bly använts, men i stället för att behålla sin form som membran, hade det smält och därigenom fungerat som elektrod.

- Därigenom öppnades våra ögon för en helt annan teknologi. Membranet hade gjort sitt, men i stället för att göra det mekaniskt, hade det använt sig av sina elektriska kvaliteter, säger Donald Sadoway i en kommentar på universitets hemsida.

Upptäckten innebär enligt forskaren att tekniken, som både är säker och tål många laddningscykler kan göras storskalig. Men i stället för bly upptäckte forskargruppen att ett vanligt ”stålnät” är belagt med ett lager titan-nitrid, som kan ersätta den sköra keramiska membranen.

Det var ett resultat som enligt teamet kan leda till att man nu kan använda teknologin för att skapa billiga batterier. Framför allt passar batterierna för stora installationer. Förslagsvis som en komplettering till sol- eller vindkraftverk.

Forskningsresultaten presenteras i tidskriften Nature Energy.

Källa: Science Daily