Amerikanska miljöbyrån EPA:s budget ska minskas kraftigt

President Trump beslutade nyligen att frysa finansieringen av USA:s miljöbyrå EPA, en motsvarighet till andra länders miljöministerier eller till svenska Naturvårdsverket.

President Trump beslutade nyligen att frysa finansieringen av USA:s miljöbyrå EPA, en motsvarighet till andra länders miljöministerier eller till svenska Naturvårdsverket

Dessutom planeras minskning av byråns budget med 815 miljoner dollar.

 – Det är verkligen störande att det var det första Trumpadministrationen gjorde. Det ställer administrationen på kant med en stor majoritet av de amerikanska forskarna och näringslivet, säger Sam Adams som leder forskningsorganisationen World Resources Institute för hållbart resursnyttjande till tidningen Hufvustadsbladet.

Amerikanska medier uppger att Vita huset har kraftigt begränsar EPA-personalens rätt att kommunicera med pressen eller lägga ut information på sociala medier.

President Donald Trump däremot säger sig vara främst kritisk mot informationen om uppvärmningen och klimatpolitiken. Precis efter presidentinstallationen lät han radera all information om klimatpolitik på Vita husets webbplats.

Flera andra statliga myndigheter har också fått nya förhållningsorder..

- Det går tvärt emot principerna för god förvaltning och effektivt beslutsfattande, som kräver en öppen dialog och bästa möjliga faktaunderlag. Han bör ta bort munkavlen, säger Adams.

Valet av klimatskeptikern Scott Pruitt som chef för EPA (Environmental Protection Agency) bådar, enligt Adams, inte heller gott.

President Trumps miljöteam hänvisar däremot gärna till information från FAO som medger att sedan 50-talet har klimatet blivit några tiondels grader varmare och halten koldioxid i luften har ökat med 30 procent. Det har i sin tur ökat skördarna med 40 procent på 20 år enligt FAO.

De fattiga “har fått mer och billigare mat, så att nära två miljarder har lyfts ur extrem fattigdom sedan 1990”, konstaterade Världsbanken nyligen. Däremot har banken ännu inte gjort någon vetenskaplig analys om varför glaciärerna fortsätter att smälta globalt.