Trump-kampanj mot Vattenfall-projekt

Foto: Vattenfall

USA:s tillträdande president Donald Trump har efter valsegern tagit nya initiativ för att stoppa svenska Vattenfalls vindkraftprojekt utanför Aberdeen i Skottland. Det handlar om ett mångmiljardprojekt, som ska vara klart 2018.

Efter att i december 2015 ha förlorat en utdragen rättslig strid mot vindkraftprojektet i flera instanser har Donald Trump efter valsegern för drygt två veckor sedan börjat dra i politiska trådar i stället.

Trump har bett om hjälp att kampanja mot vindkraftprojektet från Nigel Farage, ledare för det högerpopulistiska brittiska partiet Ukip och en av de pådrivande bakom brexit-kampanjen.

Enligt Andy Wigmore, en rådgivare till Farage, ska Trump flera gånger ha återkommit till frågan om vindkraftprojektet utanför Aberdeen när de två träffades i Trump Tower - fyra dagar efter valsegern, rapporterar den brittiska tidningen Financial Times.

Den tillträdande presidenten har själv därefter till The New York Times bekräftat att han tog upp frågan när han träffade Farage.

Wigmore och försäkringsmogulen Arron Banks har nu beslutat att anta Trumps erbjudande och har inlett en politisk kampanj mot projektet under parollen "det förstör landsbygden", enligt Financial Times.

Vattenfall fattade i somras beslut om att gå vidare med kraftverksbygget, som ska vara klart om två år. Det handlar om ett bygge med elva stora vindkraftturbiner, med en effekt på 92,4 miljoner megawatt. Därtill byggs en ny anläggning för att testa och utveckla ny teknologi för havsbaserad vindkraft i området.

Trump har brännmärkt projektet som "en katastrof" och "offentlig vandalism". I en intervju med The Irish Times gick han så långt att han likställde det med Lockerbieattentatet 1988 - ett terrordåd som krävde 270 dödsoffer sedan en Boeing 747 sprängts i luften ovanför den skotska byn Lockerbie.

Det högljudda motståndet mot Vattenfalls vindkraftprojekt från fastighetsmogulen som tillträder som USA:s president i januari bottnar i att vindmöllorna förstör utsikten från hans golfbana.

(TT)