Nytt kapitel för Deep Wind Offshore - Får stort havsvindkraftsområde i Estland

Foto: Shaun Dakin / Unsplash

Deep Wind Offshore får exklusiv rätt till gigawattområde för havsbaserad vindkraft i Estland

De baltiska staterna har beslutat att öppna havsområden motsvarande 20 GW för vindkraftsproduktion i Östersjön, med Estland i ledningen. Idag har Deep Wind Offshore tilldelats ett område med potential för produktion i gigawattområdet vid den första auktionen.

Området Saare 2.1 omfattar 164 kvadratkilometer och har ett vattendjup mellan 29 och 66 meter. Det ligger utanför ön Saaremaa och har optimala vindförhållanden för kraftproduktion.

"Estland förverkligar sina planer och vi är mycket glada över att ha tilldelats detta område. Deep Wind Offshore kommer att bidra till energisäkerhet, bygga värdekedjor, skapa arbetstillfällen och hjälpa Estland att nå sina klimatmål," säger Knut Vassbotn, VD för Deep Wind Offshore.

"Deep Wind Offshore har som mål att bygga över tio GW havsbaserad vindkraft inom tio år. Detta innebär att vi fortsätter utveckla projekt på våra nyckelmarknader, inklusive Norge, Sverige och Sydkorea, samtidigt som vi expanderar till nya marknader. Med denna tilldelning ser vi Estland som en nyckelmarknad för oss," tillägger Vassbotn.

Om Deep Wind Offshore

  • Deep Wind Offshore är en internationell utvecklare av havsbaserade vindkraftsparker med kontor i Norge, Sverige och Sydkorea.
  • Huvudägarna inkluderar Knutsen Group, Haugaland Kraft, Sunnhordland Kraftlag och Octopus Energy.
  • Företaget driver projekt i Sydkorea i samarbete med bp och i Norge med EDF Renewables.
  • I Sverige samarbetar Deep Wind Offshore med Ellevio för att koppla upp havsbaserad vindkraft till elnätet.
  • Totalt har Deep Wind Offshore en portfölj på över 10 GW havsbaserad vindkraft.