Bygger gigantiskt vindkraftverk i havet söder om Kalix

Skyborn Renewables ansöker om att få bygga Sveriges nordligaste havsvindpark. Arkivbild.

Bygger Sveriges nordligaste havsvindpark

Som vindkraftsnyheter.se tidigare rapporterat så ligger en mängd ansökningar om etableringar av vindkraft, totalt 19 stycken på regeringens bord, och nu tillkommer ännu en. Det är Skyborn Renewables som ansöker hos regeringen om att få bygga Sveriges nordligaste havsvindpark. Bakom företaget står en av världens största aktörer inom infrastrukturinvesteringar, GIP, och som nu är på väg att köpas upp av amerikanska kapitalförvaltningsjätten Blackrock. Det rapporterar DI.

Skyborn Renewables, med huvudkontoret i Hamburg, utvecklar, bygger och äger havsvindprojekt runtom i världen. Skyborn ägs av Global Infrastructure Partners, GIP, en av världens största investerare inom infrastruktur med tillgångar värda motsvarande över 1000 miljarder kronor.

Vindkraftsparken som Skyborn ansökan gäller planeras kunna producera upp till 10 TWh el årligen, lika mycket som en större kärnkraftsreaktor. Det innebär leverans av betydande mängder förnybar el till den expansiva omställande industrin i Norrbotten.

Polargrund Offshore är inte det första vindkraftsprojektet Skyborn ansöker om längs svenska kusten. Företaget har en rad ansökningar liggande om etableringar av vindkraftparker som Storgrundet Offshore utanför Gävle, Eystrasalt Offshore utanför Hudiksvall och Fyrskeppet Offshore i skärgården utanför Uppsala kommun.