Tyska Brandenburg startar världens högsta vindkraftverk

Här installeras de sista sektionerna på tornets högsta punkt. Den 300 meter höga masten i Schipkau, Brandenburg, möjliggör forskning om innovativa vindkraftverk med ännu högre navhöjder. Foto: GICON®

I Schipkau, beläget i distriktet Oberspreewald-Lausitz i Brandenburg, förbereds för driftsättning av vad som kommer att bli världens högsta vindkraftverk. Med en höjd motsvarande nästan 300 meter till navet, överträffar detta verk även Nordens högsta byggnad, Karlatornet i Göteborg, med sina 245 meter.

Det planerade vindkraftverket, som utvecklats av Dresdner företaget Gicon, är förväntat att starta under detta år, beroende på väderförhållanden. Detta imponerande verk är designat för att generera 3,8 megawatt, vilket räcker för att förse cirka 4,500 hushåll med elektricitet. Detta är mer än dubbelt så mycket jämfört med tidigare vindkraftverk som vanligtvis når upp till 120 meter.

Jämförelser och tekniska fördelar

Till jämförelse är Berlins tv-torn 368 meter högt och är därmed Europas högsta allmänt tillgängliga byggnad. Gicon poängterar att det nya vindkraftverkets prestanda liknar de som finns hos offshore-anläggningar, men med den ekonomiska fördelen av onshore-omständigheter, vilket innebär lägre kostnader för både uppförande och underhåll.

Innovativa lösningar och lokalt stöd

En unik aspekt av det nya vindkraftverket är dess teleskoplösning. Konstruktionen består av två torn där det inre tornet kan höjas upp till 300 meter, likt en hiss, där turbinen sedan monteras. Denna teknik möjliggör en anpassning till rådande vindförhållanden.

Gicon har även rapporterat om positiva reaktioner från lokalsamhället i Schipkau, där projektet introducerats tidigt i planeringsfasen. Det har inte förekommit några större protester och kommunen har historiskt sett delat med sig av intäkterna från lokala energiparker till invånarna, vilket bidragit till ett fortsatt stöd.

Framtidens energilösningar

Utöver detta, genom kontinuerlig utveckling och framtida projekter som kan generera mer än 8 megawatt, kan varje anläggning i framtiden ha kapacitet att förse upp till 8,000 hushåll med energi. Detta indikerar en potential för signifikanta förbättringar inom hållbar energiförsörjning och ett steg i riktning mot färre koldioxidutsläpp.

Källa: Firma Gicon