Mångmiljardbud på OX2

EQT ser goda möjligheter till tillväxt i OX2. Foto: OX2

Solparksutvecklaren OX2 säljs till Wallenbergsfären för 16,4 miljarder kronor

Aktieägare i vind- och solparksutvecklaren OX2 har inte haft mycket att glädjas åt på sistone. Kursen har dalat den senaste tiden men nu är det rally i OX2. Orsaken är EQT-kontrollerade Otello Bidco, som tillhör Wallenbergsfären, lagt ett bud på 60 kronor per aktie i kontanter för aktierna i vindkraftsbolaget. Dagens budbesked får aktien att rusa 40 procent på Stockholmsbörsen vilket motsvarar budnivån från EQT.

Erbjudandet är dock villkorat att Otello Bidco förvärvar minst 50 procent av aktierna i vindkraftsbolaget OX2 Budet är värt 16,4 miljarder kronor vilket är samma nivå som teckningskursen inför börsnoteringen 2021 och innebär en premie på 43 procent jämfört med senaste stängningskurs.

Budet från Otello Bidco har accepterats av OX2:s grundare och största ägare Peas Industries som, äger 45,6 procent av aktierna i OX2. Peas Industries har åtagit sig att acceptera erbjudandet, enligt EQT.

EQT har haft ögonen på OX2 under en tid och ser goda möjligheter till tillväxt. Det gör också en majoritet av de analytiker som följer bolaget med köprekommendationer med riktkurser som ligger över det nu lagda budet.

– Vi tycker att vårt erbjudande är attraktivt och återspeglar det fulla värdet, sedan är det upp till aktieägarna att bestämma. Men den största aktieägaren har redan fattat ett sådant beslut, och styrelsen rekommenderar aktieägarna att acceptera, säger säger Christoph Balzer, partner på EQT till DI.