Vestas landar jätteorder på vindkraft i USA

Vestas vindkraftsteknik i Australien. Foto: Vestas

Vestas har säkrat en order på 554 MW för att försörja ett icke offentliggjort vindkraftsprojekt i USA. Ordern omfattar 123 stycken av Vestas senaste och mest effektiva vindturbin, V163-4.5 MW.

I ordern ingår leverans, installation och driftsättning av turbinerna, tillsammans med ett flerårigt serviceavtal under beteckningen Active Output Management 5000 (AOM 5000). Avtalet är utformat för att garantera optimal prestanda för vindkraftsparken.

Startar leveranserna 2026

Leverans av turbinerna är planerad att börja under tredje kvartalet 2026, med målsättningen att anläggningen ska vara driftsatt under första kvartalet 2027.

Vestas är en globalt ledande spelare när det gäller hållbara energilösningar inom energiindustrin. Företaget designar, tillverkar, installerar och servar vindturbiner både på land och till havs över hela världen.

Med mer än 177 GW installerade vindturbiner i 88 länder har Vestas installerat mer vindkraft än någon annan. Genom företagets ledande kapacitet inom smarta data och en serviceportfölj på över 152 GW vindturbiner använder Vestas data för att analysera, förutsäga och utnyttja vindresurser när det gäller att leverera vindkraftslösningar i världsklass. Vestas har över 30 000 anställda.

Källa: Vestas