Enercon lanserar E-175 EP5 med högre effekt och rekordhög tornhöjd

Grundversionen av E-175 EP5 är för närvarande i prototypfasen. Prototypens huvudkomponenter – gondol, rotorblad och rotorhub – genomgår för närvarande slutliga tester i Enercons forsknings- och utvecklingsavdelnings testområde för stora komponenter. Därefter kommer de att transporteras till installationsplatsen för den första prototypen i Borchen-Etteln (Nordrhein-Westfalen, Tyskland). Under tiden har tornkonstruktionen på denna plats avslutats. Bild: Enercon

Inför den internationella vindkraftsmässan WindEurope i Bilbao, Spanien (20–22 mars), avslöjar Enercon uppgraderingar för modellen E-175 EP5. Från och med 2026 kommer Enercons flaggskeppsmodell att erbjudas med en ny tvådelad permanentmagnetgenerator på 7.0 MW. Dessutom utökas tornportföljen med ett torn som har en navhöjd på 175 meter – den högsta navhöjden någonsin i Enercons sortiment.

- De här produktuppgraderingarna gör E-175 EP5 mycket attraktiv för våra kunder i de konkurrensutsatta marknaderna", säger Jörg Scholle, teknikchef på Enercon.

- I år firar Enercon ett jubileum: Under de senaste 40 åren har vi bidragit till energiomställningen och försett våra kunder med vindturbiner som ger hög avkastning och är av hög kvalitet. Den nya E-175 EP5 kommer att hjälpa oss att ytterligare främja utbyggnaden av landbaserad vindkraft över hela världen och aktivt forma nästa steg i energiomställningen.

Ökad diameter

Kärnan i den prestandaförbättrade E-175 EP5 är en ny permanentmagnetgenerator med extern rotordesign. Den har en ökad diameter, kan delas i två delar för effektiv logistik och uppnår – tack vare den högre nominella effekten – en avsevärt ökad energiproduktion jämfört med grundversionen av E-175 EP5 på 6.0 MW. Rotorstorlek och teknologi för omvandling av vindenergi är i stort sett desamma.

Toppmodell

Samtidigt förbereder Enercons produktionsnätverk uppstarten av serieproduktionen för E-175 EP5. Eftersom de viktigaste komponenterna för Enercons toppmodell produceras i anläggningar inom EU (Aurich & Magdeburg/Tyskland, Viana do Castelo/Portugal, Opole/Polen), är E-175 EP5 märkt med "tillverkad i Europa".  Källa: Enercon