USA:s första kommersiella havsbaserade vindkraftpark matar ström till New York

South Fork Wind Project. Foto:Ørsted

USA har tagit ett stort kliv in i havsbaserad vindkraft med Ørsted -Eversources vindpark South Fork Wind.

Den 132MW stora anläggningen har nu framgångsrikt levererat sin första ström till det lokala elnätet i New York. Denna milstolpe nåddes efter att alla tolv Siemens Gamesa-turbiner på 11MW installerats, cirka 56 km öster om Montauk Point, Long Island.

Guvernör Kathy Hochul betonade vid en ceremoni att South Fork Wind är ett löfte om en renare och grönare framtid, och förser nu tiotusentals hem och företag på Long Island med ren energi. Med fler projekt på väg är detta bara början på New Yorks satsning på havsbaserad vindkraft.

Arrendeavtal

Projektet, som är ett av de tidigaste i USA med över ett decenniums planering, inleddes med en arrendeavtal av pionjären Deepwater Wind 2013. Nyligen meddelades att Eversource, som äger 50 procent av projektet tillsammans med Ørsted, kommer att sälja sin andel till Global Infrastructure Partners.

Inrikesminister Deb Haaland framhävde att detta är ett bevis på att USA:s övergång till ren energi inte är en avlägsen dröm utan sker här och nu. New York siktar på att ha 9GW installerad kapacitet av havsbaserad vindkraft till 2035, vilket är en del av den större målsättningen på 30GW till 2030 under Biden-administrationen.

Hundratals jobb

South Fork Wind, som skiljer sig från andra projekt i New York genom att ha tilldelats av Long Island Power Authority 2017, har fått stor betydelse för den amerikanska leverantörskedjan och har skapat hundratals jobb.

Projektet har även markerat flera första i USA, inklusive installationen av det första amerikansktillverkade högspänningsväxelströmskabeln och den första amerikansktillverkade offshore-transformatorstationen.

Trots framgången har projektet mött motstånd på grund av dess placering i ett kritiskt marint habitat och oro från lokalbefolkningen om potentiell grundvattenförorening. Ørsted  har bekräftat att vindparken kommer att genomgå en rad tester inför den officiella invigningen senare i år.

Källa: Ørsted /South Fork Wind- project