Ryter till om ersättningar för vindkraftsutbyggnad

Kommuner och närboende kräver ersättningar för vindkraftetableringar. Arkivbild

Norrlandsförbundet uppmanar i en skrivelse regeringen att skyndsamt fortsätta arbetet med modeller för ersättning för vindkraftsutbyggnaden. Under hösten gick remisstiden ut för Incitamentsutredningen, "Värdet av vinden". Norrlandsförbundet konstaterar, som så många andra, att utredningen inte föreslog några ekonomiska incitament för kommuner att etablera vindkraft överhuvudtaget.

– Det måste komma ett bud till kommunerna nu, och närboendes ersättningar måste landsbygdssäkras. Förutsättningen för god vindkraftsutbyggnad är att kommuner får ekonomisk ersättning. Det gäller att skapa incitament värda namnet, säger Norrlandsförbundets förbundsordförande Karin Johansson.

Både kommuner och branschorganisationer för fram att en kommunal skatteintäkt är angelägen. Regeringen behöver formulera ett förslag som ger kommuner ekonomisk ersättning vid både nya och befintliga etableringar.

Rätt till intäkt för närboende är bra, men beräkningarna är storstadsanpassade. Att basera ersättningen på spotpris riskerar att kraftigt missgynna landets nordligare delar. Många privatbostäder i Norrland är taxerade som jord- och skogsbruksfastigheter, och fastigheter i Norrland är generellt lågt taxerade, vilket medför att beräkningar av intäktsdelning missgynnar boende i våra delar av landet.

– Regeringens fortsatta arbete måste skynda på ett verkligt ekonomiskt incitament för kommuner, och de ersättningar som föreslås måste analyseras för att komma hela landets invånare till del, avslutar Karin Johansson.