Sylen - Svea Vind Offshore planerar för storskalig vindpark

Vindpark Sylen ligger ca 50 km utanför kusten i Södra Bottenhavet. Fullt utbyggd blir den en av Sveriges största energiparker. Foto: Svea Vind Offshore

Svea Vind Offshore har skickat in en ansökan för Vindpark Sylen till regeringen. Denna vindkraftspark planeras att placeras cirka 50 km utanför kusten i Södra Bottenhavet och förväntas bli en av Sveriges största energiparker, med kapacitet motsvarande en femtedel av landets totala elproduktion. Efter att tillstånd har beviljats förväntas parken kunna börja leverera el inom några år.

Emelie Johansson, senior projektledare på Svea Vind Offshore, framhåller betydelsen av Vindpark Sylen för den gröna omställningen inom industrin och landets energiförsörjning. Området för vindparken är redan identifierat som lämpligt för energiutvinning enligt Sveriges havsplan för Bottniska viken, och regeringen förväntas påbörja beredningen av ansökan under 2024. För att bygga vindkraftsparken krävs olika tillstånd enligt lagar som reglerar Sveriges ekonomiska zon och kontinentalsockel, vilka slutligen beslutas av regeringen.

Kristina Snitt, VD på Mellansvenska handelskammaren, understryker behovet av fossilfri elproduktion för den energiintensiva industrin i Gävle-Dalaregionen för att säkerställa dess utveckling och konkurrenskraft.

Vindpark Sylen omfattar upp till 347 vindkraftverk med en maximal höjd av 350 meter till vingspetsen och täcker ett område på 524 km2 utanför Sveriges ekonomiska zon. Vid full drift förväntas parken kunna generera cirka 29 TWh förnybar el, vilket motsvarar över 20 procent av Sveriges totala elproduktion. Detta bidrar till att skapa ett robust elsystem och minskar risken för energi- och effektbrist i stora delar av landet.

Utöver detta skulle Vindpark Sylen möta det ökade behovet av el i Gävleborg och Dalarna, vilket skulle bidra till sänkta elpriser för industri och hushåll samt säkra arbetstillfällen. Mellansvenska handelskammarens rapport från 2023 indikerar att elbehovet för 11 av 15 energiintensiva företag i regionen förväntas öka fram till 2030, och över 1 000 arbetstillfällen är beroende av tillgången till el och effekt under de kommande åren.

Vindpark Sylen spelar även en central roll i att Sverige uppnår sina klimatmål, inklusive ett 100 procent fossilfritt elsystem år 2040 och koldioxidneutralitet år 2045. Genom att ersätta fossil energi i industri- och transportsektorerna och konkurrera ut kolkraft i grannländerna har Vindpark Sylen potential att minska koldioxidutsläppen med upp till ca 21 miljoner ton per år.