Locus Energy förvärvar vindkraftverk – Trollberget

Foto: Artur Zudin/Unsplash

Locus Energy expanderar ytterligare genom förvärv av en ny lokal vindkraftsanläggning, Trollberget, nordöst om Falun i elområde SE3. Den 1 mars 2024 tog Locus Energy, genom dotterbolaget Locus RePower, över ägandet av vindkraftverket, som byggdes 2014 och har en kapacitet på 2 MW med en årlig medelproduktion på 6,3 GWh. Arrendeavtalet sträcker sig fram till 2112, och affären förmedlades av EnerBrokers AB med Trollberget Vindkraft AB som säljare och juridisk representation från Zedendahl Advokatbyrå i Borlänge.

DalaVind AB kommer att hantera förvaltningen av vindkraftverket. Förvärvet exemplifierar Locus Energys investeringsstrategi att satsa på befintliga energiproduktioner, som över tid kan uppgraderas med ny teknik och kompletteras med hybridlösningar såsom lagring och solceller.

VD Niklas Sörensen uttryckte sin glädje över förvärvet av Trollberget och betonade dess betydelse för att stärka närvaron i Dalarna, en allt viktigare region för energiproduktionen i SE3. Locus Energy samarbetar med SEB Nordic Energy-fonden för att investera i hållbara energiproduktionsanläggningar i Norden, vilka kan uppgraderas med ny teknik för att främja utvecklingen av det lokala energisystemet. För närvarande har Locus Energy direktinvesteringar i 21 svenska kommuner.