TotalEnergies och European Energy expanderar i Danmark, Sverige och Finland

Foto: Pexels

Inom ramen för TotalEnergies utveckling inom förnybar energi har företaget ingått ett nytt avtal med European Energy för att driva havsbaserade vindkraftsprojekt i tre nordiska länder: Danmark, Finland och Sverige.

  • Avtalet innebär att TotalEnergies förvärvar 85% av aktierna i European Energys havsbaserade vindkraftsprojekt Jammerland Bugt (240 MW) och 72,2% av aktierna i Lillebælt Syd (165 MW), ett kustnära havsbaserat vindkraftsprojekt ägt av European Energy och det lokala energibolaget SONFOR.

  • Båda projekten är en del av de nio open-door-projekten som bekräftades av den danska energimyndigheten i december 2023 och har fått initiala utvecklings- och nätanslutningstillstånd från myndigheterna. Slutliga tillstånd förväntas i mitten av 2024 med produktion som startar 2030.

  • Elproduktionen från dessa anläggningar kommer att säljas på elmarknaden eller genom CPPA-avtal (Corporate Power Purchase Agreement) med slutkunder som strävar efter att minska sitt koldioxidavtryck.

Partnerskap för storskaliga havsbaserade vindkraftsprojekt i Danmark, Sverige och Finland

  • Parterna planerar också att tillsammans utveckla och driva nya storskaliga havsbaserade vindkraftsprojekt i Sverige och Finland genom ett joint venture. De kommer att delta i framtida upphandlingar för havsbaserad vindkraft i Danmark.

Avtalen drar nytta av båda företagens styrkor: TotalEnergies bidrar med erfarenhet av storskaliga projekt och kommersialisering på marknader, medan European Energy har omfattande erfarenhet av projektutveckling och etablerade relationer med intressenter i de berörda länderna.

Denna överenskommelse om havsbaserad vindkraft följer på ett tidigare avtal mellan TotalEnergies och European Energy från september 2023 om gemensam utveckling, byggande och drift av landbaserade vindkraftsprojekt i flera länder.

– Vi är entusiastiska över att utvidga vårt samarbete med European Energy. De nya havsbaserade vindkraftsprojekten i Danmark är i linje med vår strategi att utveckla förnybar energi på kommersiella marknader under marknadsmässiga förutsättningar. Detta partnerskap möjliggör utnyttjande av European Energys etablerade närvaro i norra Europa och expansion av vår verksamhet där, säger Vincent Stoquart, Senior Vice President för Renewables på TotalEnergies.

– Partnerskapet med TotalEnergies kommer att påskynda övergången till förnybar energi i norra Europa. Vår gemensamma expertis inom utveckling av gröna fält-projekt och TotalEnergies erfarenhet av att driva storskalig produktion kommer att möjliggöra leverans av toppmoderna havsbaserade vindkraftsparker. Vi ser fram emot att bidra med vår djupa kunskap om den nordiska energimarknaden till partnerskapet och säkerställa en framgångsrik genomförande av dessa ambitiösa projekt. Samarbetet stärker inte bara vår position inom förnybar energi, utan betonar också vårt åtagande för hållbar utveckling och energioberoende i Europa, säger Knud Erik Andersen, VD för European Energy.

Avtalet är beroende av godkännande från berörda myndigheter.