Hållbarhetsinitiativ i Hirtshals - Vindkraftsprojekt öppet för Svenska investerare

Bild: Hirtshals Hamn

Hirtshals hamn i norra Danmark strävar efter att bli den mest hållbara hamnen i Europa. Hamnen har redan avancerade planer för att bli ett centrum för produktion och konsumtion av grön energi. Nu inleds en dialog med investerare som är intresserade av att bygga vindkraftverk i hamnområdet och delta i ett nära samarbete med andra företag. Hirtshals Hamn strävar mot att bli den första hamnen i världen som kräver att den el som genereras av dess vindturbiner används för att producera framtidens gröna bränslen.

Svenska investerare erbjuds möjligheten att bygga vindkraftverk i Hirtshals Hamn och samtidigt delta i ett ambitiöst samarbete som innefattar produktion av klimatvänliga bränslen för sjöfart, power-to-x, samt lagring och transport av CO2 till tömda oljefält i Nordsjön.

Hirtshals Hamn strävar mot att bli Europas mest hållbara hamn och tar ytterligare steg mot detta mål genom att inleda en dialogbaserad anbudsprocess med svenska investerare. Målet är att bygga upp till nio stora vindkraftverk i hamnområdet. Hirtshals Hamn söker en investerare som inte bara kommer att bygga vindkraftverken och sälja elen från 2027, utan också aktivt delta i det samarbete som hamnen har etablerat med flera danska och internationella företag.

Hirtshals Hamn genomför en marknadsdialog med potentiella investerare för att visa de spännande möjligheter som projektet i Hirtshals erbjuder. Ett av koncessionsvillkoren kommer att vara att den gröna energin som produceras används för att främja den gröna omställningen i Hirtshals Hamn. Senare kommer etableringen av vindkraftverken att konkurrensutsättas av EU.

De planerade vindkraftverken, som förväntas vara mellan 150 och 200 meter höga beroende på antalet turbiner, kommer att spela en avgörande roll för affärsutvecklingen i hamnen. Det förväntas att de kan producera totalt 135-174 megawattimmar per år med hjälp av de starka vindarna i området och därmed uppnå låga produktionskostnader per kilowattimme. Energin från både befintliga och framtida vindkraftverk kommer att användas för power-to-x-ändamål, vilket stödjer Hirtshals Hamns ambition att skapa nya gröna energilösningar och främja en cirkulär ekonomi.

Hirtshals Hamn har redan tagit initiativ för att bli en central plats för produktion av framtida bränslen för sjöfarten. Hamnen är också en del av Greenport Scandinavia-konsortiet och samarbetar med flera företag för att lagra och transportera CO2 till tomma oljefält i Nordsjön. Dessa åtgärder positionerar hamnen som en ledande aktör i den gröna omställningen i Europa.

VD Per Holm Nørgaard från Hirtshals Hamn understryker vikten av samarbetet mellan olika aktörer för att skapa en framgångsrik affärsventyr och betonar att de lägger stor vikt vid att involvera investerare i den gröna omställningsprocessen. Utvecklingsbolaget Greenport North spelar en nyckelroll i samarbetet och bistår företag, inklusive investerare, genom att utforska samarbetsmöjligheter och underlätta kontakter med hamnen, allmännyttiga företag, och myndigheter.

Sammanfattningsvis strävar Hirtshals Hamn efter att bli en pionjär inom hållbar hamnverksamhet genom att integrera vindkraftverk och främja gröna energilösningar och cirkulär ekonomi. Projektet öppnar möjligheter för svenska investerare att delta i den gröna omställningen och skapa hållbar tillväxt i Hirtshals Hamn.