Ørsted ledande inom hållbarhet och havsbaserad vindkraft

Foto: Pixabay

Ørsted har blivit utnämnt till det mest hållbara energibolaget i världen enligt Corporate Knights Global 100-index för 2024. I Sverige driver Ørsted flera omfattande havsbaserade vindkraftsprojekt, inklusive Skåne Havsvindpark söder om Ystad. Dessutom har de påbörjat byggandet av FlagshipONE i Örnsköldsvik, vilket kommer att vara Europas största anläggning för produktion av e-metanol – ett förnybart bränsle för sjöfarten.

Ørsted, världens första, största och mest erfarna utvecklare av havsbaserad vindkraft, rankades idag som det mest hållbara energibolaget i världen. Detta placerade dem först bland de 292 energibolagen i Corporate Knights Global 100-index för 2024, vilket markerar femte gången de har uppnått denna position. Corporate Knights bedömer företags prestationer inom hållbarhet jämfört med deras typiska konkurrenter och andra företag inom olika sektorer.

Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted, kommenterar: "Vi är stolta över att bli erkända av Corporate Knights som det mest hållbara energibolaget i världen. Vår omfattande globala erfarenhet inom havsvind och vårt dedikerade arbete för hållbarhet positionerar oss som en idealisk partner för Sverige. Vi strävar efter att bidra till Sveriges gröna omställning från Ystad till Örnsköldsvik. Genom Skåne Havsvindpark kan vi aktivt medverka till att sänka elpriserna i Sydsverige redan till 2030."

Ingrid Reumert, Senior Vice President för kommunikation och hållbarhet på Ørsted, tillägger: "Världens ledare enades under COP28 om att tredubbla den globala kapaciteten för förnybar energi till 2030 – en utmaning som kräver en utbyggnad av förnybara energikällor i en aldrig tidigare skådad takt och skala. Det är avgörande att genomföra detta på ett hållbart sätt för att säkra vår planets framtid och för att garantera fortsatt stöd för vindkraften inom vårt samhälle."