Hat och könsord i norska vindkraftsdebatten

Polariseringen bekymrar mig, säger miljöminister Sveinung Rotevatn till Bergens Tidende.

Jag är minister, och ska tåla hårda reaktioner. Men det är väldigt starkt språk – på båda sidor, säger 33-åringen, som hoppas bli ny partiledare för Venstre efter den avgående Trine Skei Grande.

Liksom många andra länder satsar Norge stort på vindkraft, i enlighet med kartläggningar som visar att utbyggnad av sol och vind kan ge ett fossilfritt internationellt energisystem till år 2040. Mycket av kapaciteten väntas komma till havs, men än ligger mest fokus på landbaserade turbiner. De väcker ont blod bland en del kringboende, som tycker att tornen är fula eller störande, och även befarar att de kan vara farliga på olika sätt.

Tina Bru tillhör regeringspartiet Høyre, och berättar på Facebook om hur mycket hat och hot hon mötte i samband med ett besök i Haugesund i västligaste Norge i veckan. Där mötte bland annat vindkraftsmotståndare upp, ropade könsord efter ministern och hindrade vid ett tillfälle henne rent fysiskt från att gå in till ett möte.

"Som politiker ska jag tåla mycket, i högre grad än vanliga människor som bara försöker sköta sitt jobb. Men jag ska inte tåla allt", skriver hon, och tillägger att det var första gången hon som minister "kände ett obehag och var osäker på situationen".