Innovativ hybridpark i Finland kombinerar vind, sol och batterilagring

Alla de 36 turbinerna i Ilmatars första hybridpark i Alajärvi har nu tagits i drift för kommersiell produktion. Vindkraftverken är en del av ett banbrytande hybridkomplex på 370 megawatt, där det nu planeras en storskalig solcellsanläggning samt batterilagring. Foto: Ilmatar Energy

Ilmatar, ett nordiskt energibolag, har nyligen invigt en ny vindpark i Alajärvi, Sydösterbotten, Finland. Denna park är en del av ett ambitiöst hybridkomplex och förväntas producera cirka 587 gigawattimmar (GWh) förnybar energi årligen med sina 36 turbiner och en kapacitet på 221 megawatt (MW).

Juha-Pekka Weckström, VD för Ilmatar Energy, betonar vikten av projektet för att stärka företagets position inom förnybar energi. Han understryker att hybridparker, som kombinerar olika förnybara energikällor med energilagring, representerar framtiden för energisystemet.

Främjar ett koldioxidfritt samhälle

Projektet genomförs i samarbete med det japanska elbolaget Kansai Electric Power, som är minoritetsägare i vindparken. Kansai Electric Power är engagerade i att och ser samarbetet med Ilmatar som en viktig del i denna process.

Byggandet av vindparken har genomförts med framgång tack vare noggrann planering och samarbete med lokala myndigheter och entreprenörer. Petri Ainonen, Director, Construction på Ilmatar, uttrycker sin stolthet över projektets framgång och betonar dess betydelse som en föregångare inom förnybar energi.

EU-bidrag

Framtidsplanerna för Alajärvi inkluderar utveckling av anläggningen till en unik hybridpark. Utöver vindkraften kommer anläggningen att inkludera en solpark på 150 MWp och en batterilagringsanläggning på 25 MW/50MWh. För detta ändamål har Ilmatar mottagit ett EU/RRF-bidrag på 19,5 miljoner euro. Den fullskaliga hybridanläggningen förväntas vara färdig för kommersiell drift senast 2026.

Minskar miljöpåverkan

Denna hybridlösning medför flera fördelar, inklusive gemensam anslutning till elnätet och delade transformatorstationer och elöverföringskablar. Detta leder till besparingar i både investeringar och råmaterialanvändning. Katja Koponen, affärsutvecklingschef på Ilmatar, förklarar att energiproduktionen och lagringen blir mer effektiv genom att använda samma geografiska område för både vind- och solenergi samt lagring, vilket minskar miljöpåverkan jämfört med separata projekt.

Källa: Ilmatar Energy