Vestas och DTEK förstärker Ukrainas gröna framtid med historiskt vindkraftsprojekt

Samarbetet mellan Vestas och DTEK går tillbaka till 2021 när den andra fasen av Tyligulska-projektet först tillkännagavs. När kriget bröt ut sattes projektet på paus, men med undertecknandet av MOU bekräftar parterna återigen sitt gemensamma åtagande och motståndskraft att fortsätta bygga ut förnybar energisektor i Ukraina. Foto: DTEK

Vestas, en ledande aktör inom vindkraft, och det ukrainska energiföretaget DTEK har nyligen undertecknat ett samförståndsavtal (MOU) om att bygga ut andra fasen av det storskaliga Tyligulska vindkraftprojektet i södra Ukraina.

Avtalet markerar starten på bygget av den 384 MW stora andra fasen av projektet, som ansluter sig till den framgångsrikt färdigställda första fasen om 114 MW som togs i drift våren 2023.

Henrik Andersen, VD för Vestas, uttrycker sin entusiasm:

- Vi är mycket glada över att utöka vårt partnerskap med DTEK och bygga Tyligulska-projektet för att stödja återuppbyggnaden av Ukrainas energisektor. Projektet blir verklighet under extraordinära omständigheter, och vi ser fram emot att arbeta med DTEK för att nå finansiell stängning. Infrastrukturprojekt av denna storlek i Ukraina kräver för närvarande ytterligare riskgarantier, och vi tror att stöd till ett så ambitiöst projekt kan återigen understryka EU:s stöd till Ukraina.

Väntar inte till krigets slut

Maxim Timchenko, VD för DTEK, tillägger:

- Vi är glada att återigen arbeta med Vestas vid Tyligulska och tackar Henrik Andersen och teamet på Vestas för deras outtröttliga stöd, liksom Europeiska kommissionen och regeringarna i Danmark och Ukraina för deras ledarskap. Dagens samförståndsavtal är ett förtroendebevis för DTEK och Ukraina, och en signal om att vi och våra partners inte kommer att vänta på krigets slut för att investera i en grönare framtid.

Pausades när Ryssland anföll

Tyligulska vindkraftprojektets första och andra fas kommer tillsammans att ha en kapacitet på 498 MW med totalt 83 vindturbiner av typen V162-6.2 MW i 6.0 MW driftläge, vilket gör det till det största vindkraftprojektet i landet. Samarbetet mellan Vestas och DTEK går tillbaka till 2021 när den andra fasen av Tyligulska-projektet först tillkännagavs. När kriget bröt ut sattes projektet på paus, men med undertecknandet av MOU bekräftar parterna återigen sitt gemensamma åtagande och motståndskraft att fortsätta bygga ut förnybar energisektor i Ukraina.

Vid eventuell omvandling av avtalet till en fast och ovillkorlig order kommer Vestas att offentliggöra detta i enlighet med företagets riktlinjer för offentliggörande.

Källa: Vestas pressmeddelande