Ørsted ryktas få vind i seglen genom brittiska subventionslyft

Ørsted beslutar före december om de ska fortsätta sina utvecklingsprojekt i Storbritannien. Foto:Ørsted

Ørsted-aktien steg nyligen med 5,3 procent till 280,10 danska kronor, drivet av spekulationer om att den brittiska regeringen kan komma att höja subventionerna för havsbaserade vindkraftsparker rejält. Denna åtgärd syftar till att få landets renenergistrategi på rätt kurs igen efter att utvecklare nobbat en tidigare auktionsomgång.

Enligt insatta källor som Bloomberg News citerar, förväntas taket för bud i nästa auktionsrunda överskrida årets garanterade intäkter om 44 pund per megawatt-timme. Förslaget, som ska tillkännages senare i månaden, antyds ligga på omkring 70-75 pund per megawatt-timme.

Denna potentiella höjning kan locka utvecklare tillbaka till auktionerna, efter en senaste omgång som inte gav några bud. Tidigare har priset inte varit tillräckligt för att garantera lönsamheten i nya vindkraftsprojekt.

Dyrare med nya kontrakt

Enligt Bloomberg News skulle ett auktionspris på 75 pund innebära en dramatisk förändring jämfört med tidigare auktioner där priser generellt sett minskat över åren, med rekordlåga 37 pund 2022 som lägsta notering.

Priserna, som är baserade på 2012 års nivåer, indikerar att de nya kontrakten kan bli kostsammare än tidigare.

Henrik Andersen, VD för Vestas, kommenterade i en intervju med Bloomberg News: - För 75 pund per megawatt-timme ser jag ingen anledning till att inte bygga havsvindkraft.

Inflationär trend

Andersen pekar också på den inflationära trenden i Storbritannien, som driver priserna uppåt.

Storbritanniens system för skillnader i avtal garanterar vindkraftsutvecklare ett fast pris per producerad megawatt-timme, vanligtvis under 15-åriga kontrakt som säkrar intäkterna, finansierade av konsumenternas räkningar.

Enligt Bloomberg News ska Ørsted besluta före december om de ska fortsätta sina utvecklingsprojekt i Storbritannien.

Bloomberg News