Historiskt avtal: PGE och Ørsted levererar fundament till vindparken Baltica 2

Tidigare tecknade PGE och Ørsted ett kontrakt med Navantia och Windar-strategiska alliansen för 77 monopålar till turbiner och havsbaserade elstationer, vars produktion börjar 2024. Oberoende av leveransavtalet för Baltica 2 planerar Windar att bygga en anläggning för tillverkning av torn i Szczecin i nordvästra Polen, som beräknas vara färdig 2026. Foto: Ørsted

 

 

 

 

PGE Group och Ørsted har tecknat ett avtal med Steelwind Nordenham för att leverera fundament till vindkraftsparken Baltica 2, belägen i den polska delen av Östersjön. Med en kapacitet på 1500 MW är detta Polens största förnybar energiprojekt hittills.

Projektet, som är det största i sitt slag för förnybar energi, är ett imponerande steg i energiomvandlingen. Wojciech Dąbrowski, styrelseordförande för PGE Polska Grupa Energetyczna, förklarar:

- Vi har nu säkrat alla kritiska komponenter för Baltica 2:s havsdel. Detta avslutar den första nivån, den så kallade Tier 1, av investeringen.

Växande intresse

Denna vindkraftspark är bara den första fasen av det större Baltica Offshore-projektet som ska ha en total kapacitet på 2,5 gigawatt och förväntas vara färdigt vid detta decenniums slut. Det finns också ett växande intresse från polska företag att delta i projektet, vilket visades vid Leverantörsdagen arrangerad av PGE och   Ørsted tidigare.

Agata Staniewska, chef för Orsted Offshore Poland, kommenterar:

- Anbudsförfarandet för alla nyckelkomponenter till Baltica 2 ägde rum under 2022 och början av 2023, en period präglad av makroekonomiska utmaningar såsom kriget i Ukraina, leveranskedjeproblem, hög inflation och stigande räntor.

Bygger en anläggning för tillverkning av torn

Steelwind Nordenham, som vann upphandlingen, specialiserar sig på tillverkning av monopålar – fundamentet för Baltica 2, som består av 107 turbiner och fyra havsbaserade elstationer. Steelwind kommer att leverera 34 monopålfundament, med produktion som startar andra halvan av 2025.

Källa: Ørsted