Nordiskt AI-acceleratorprogram för energiinnovationer lanseras

Foto: Nejc Soklič/Unsplash

Accenture Sverige, Exponential Roadmap Initiative och Microsoft Sverige går samman för att accelerera och skala upp digitala energiinnovationer i Norden genom acceleratorprogrammet Energy Edge. Fem utvalda startups och scaleups inom hållbarhet ingår i programmet. Initiativet ska påskynda övergången till grön energi samtidigt som man stöder startupföretagens affärs- och AI-teknikutveckling. 

Målet med Energy Edge är att främja digitala och normbrytande energiinnovationer. Samtliga start- och scaleups har valts ut baserat på bolagens innovationsförmåga och potential att skala upp verksamheten globalt. De startupföretag som valts ut till den första omgången av Energy Edge är:

  • Enjay Systems, som utvecklar värmeväxlingsutrustning som återvinner energi från överskottsvärme i förorenad frånluft,
  • Midsummer, en producent av klimatsmarta och diskreta solcellstak tillverkade i Sverige,
  • Ngenic, ett energiteknikföretag som utvecklar tjänster som hjälper konsumenter, fastighetsägare och energibolag att bidra till ett mer hållbart samhälle,
  • Sally R, en molnbaserad tjänst för kommersiella fastigheter som ger energibesparingar och förbättrad luftkvalitet, och
  • Spotscale, en programvara som upptäcker energiläckage och konstruktionsbrister i tak och fasader.

Under programmets gång kommer alla startups att ha tillgång till affärs-, energi- och teknikexperter med särskilt fokus på AI från Accenture Sverige, Exponential Roadmap Initiative och Microsoft Sverige. Deltagarna kommer delta i kompetensbyggande sessioner, nätverksevenemang, marknadsföringsaktiviteter och workshops för att utveckla sina lösningar.

"Vi är glada över att gå samman med Accenture Sverige och Microsoft Sverige, tillsammans med våra handplockade startups och scaleups, för att stödja en acceleration av gröna energilösningar i utkanten av energinätverket, som drivs av AI. För att hålla oss nära 1,5 grader och minimera överskridandet måste vi halvera utsläppen varje decennium från 2020. Det kräver stora innovationsinsatser i samarbete. Initiativ som Energy Edge behövs för att exponentiellt minska utsläppen som orsakas av energi genom att skala upp normbrytande innovationer som ersätter gamla fossila lösningar", säger Johan Falk, VD och medgrundare av Exponential Roadmap Initiative.

"Förnybar energi ökar exponentiellt genom innovation och investeringar i till exempel sol- och vindkraft. Den nordiska energimarknaden är en föregångare på många sätt. Vi behöver dock vidta ytterligare åtgärder för att fullt ut nyttja den nordiska potentialen att spela en större global roll och uppnå betydande minskningar av energiutsläppen. Energy Edge-programmet bidrar till en exponentiell omställning genom att katalysera omvälvande innovativa energilösningar över branschekosystem", säger Patrik Nylander, Country Managing Director, Accenture Sverige.

"Innovation har varit grunden för svensk tillväxt under det senaste århundradet. Men till skillnad från för hundra år sedan måste dagens innovation rikta om sitt fokus mot att ta itu med angelägna miljöutmaningar, särskilt den långsamma energiomställningen. Denna nödvändiga omställning kräver banbrytande innovation som kanske inte är tillgänglig ännu, men som för närvarande är under utveckling. Vi inleder det här samarbetet för att ge stöd till sådana satsningar", säger Tomas Frimmel, VD för Microsoft Sverige.