Olönsamhet hotar havsbaserad vindkraft

Det blåser motvind för havsbaserad vindkraft. Arkivbild

Allt fler energibolag överger havsbaserad vindkraft. Nyligen annonserade Vattenfall att man drar sig ur projektet Norfolk Boreas i Storbritannien och nu vill danska Ørsted gå ur sina investeringar i vindparker till havs. Orsaken är kraftiga fördyringar för havsbaserad vindkraft samtidigt som energipriserna stabiliseras.

– Vi utnyttjar all kapacitet för att förbättra avkastningen för portföljen av tilldelade offshoreprojekt. Vi kommer bara att ta investeringsbeslut för framtida projekt som skapar tillräckligt värde, säger Ørsteds vd Mads Nipper.

Ørsted överväger att överge alla sina vindkraftsprojekt till havs och dessutom kliva ur befintliga projekt där inga slutgiltiga investeringsbeslut har fattats. Även offshoreprojekt som redan är under utveckling kan komma att stoppas.

– I slutändan kan Ørsted omkonfigurera eller avsluta tilldelade projekt där Ørsted ännu inte har tagit investeringsbeslut om man finner att värdeskapandet i projekten är otillräckligt, meddelar, Mads Nipper.

Ørsted jobbar intensivt för att säkerställa ekonomin i tilldelade projekt trots höjda räntor, inflation och flaskhalsar i leveranskedjan, meddelar företaget i en rapport. Men man är också redo för vad som kan hända om sådana ansträngningar inte ger resultat.

 

Källa: Energy Watch