Bekräftat: Mångmiljardgaranti till havsvind

Lise Åserud/NTB/TT: Den nya uppgörelsen presenterades i stortinget i Oslo. Från vänster Kjell Ingolf Ropstad (Krf), Une Bastholm (MDG), Lars Haltbrekken (SV), Ketil Kjenseth (V) och Marianne Sivertsen Næss (Ap).

23 miljarder norska kronor avsätts för att garantera att satsningen Sørlige Nordsjø II blir av, bekräftar partierna på fredagsmorgonen enligt nyhetsbyrån NTB. Pengarna betalas bara ut om elpriset blir för lågt för att turbinparkerna ska gå med vinst under en 15-årsperiod, och utgör alltså ett maxbelopp.

Överenskommelsen har ingåtts mellan Arbeiderpartiet och Senterpartiet, som sitter i regeringen, samt Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne och Kristelig Folkeparti.

Jämfört med länder om Danmark och Tyskland ligger Norge efter i satsningen på havsvind, men är nu månt om att komma ifatt. Sørlige Nordsjø II är ett av två områden som avsatts för utbyggnad, och ligger långt ut till havs, ungefär lika långt från Norges sydvästra hörn som från norra Danmark.

Det andra området heter Utsira Nord, och ligger närmare Norges kust. Till skillnad från Sørlige Nordsjø II planeras där flytande vindkraftverk, alltså anläggningar som inte är sitter fast i havsbottnen.