OX2 och Ingka i avtal med NKT om leverans och installation till två havsbaserade vindparker

Galatea Galene. Foto: OX2.

OX2 och Ingka Investments ingår villkorat avtal med NKT om leverans och installation av exportkablar till två havsbaserade vindparker. Det framgår av ett pressmeddelande. 

OX2 och Ingka investments har ingått ett villkorat avtal med NKT om leverans och installation av exportkablar från deras anläggning i Karlskrona till vindparken Galene som nyligen fick klartecken från regeringen. Avtalet omfattar även vindparken Triton och gör det möjligt för OX2 och Ingka Investments realisera projekten så snart alla tillstånd har erhållits.

Enligt avtalet kommer NKT att leverera upp till 210 kilometer kabel till de havsbaserade vindparkerna Galene och Triton i Sverige. Utöver det kommer NKT även att leverera de landbaserade kablarna till de två projekten.

- Vi är mycket glada över att ha med NKT som svensk tillverkare i våra första havsbaserade projekt. Det här är det andra villkorade kontraktet som vi tecknar för våra havsbaserade projekt Galene och Triton i Sverige. Det omfattar både leverans och installation av exportkablar till havs med hjälp av fartyget NKT Victoria, säger Emelie Zakrisson, ansvarig för utveckling av havsbaserad vindkraft, OX2 Sverige.

- Det här är startskottet för den havsbaserade vindkraften i Sverige och vi är nöjda med att få vara involverade tillsammans med OX2 och Ingka Investments i deras första svenska projekt, säger Michael C. Hjorth, kommersiell chef, NKT.  

OX2 utvecklar tre havsbaserade vindparker i Sverige tillsammans med Ingka Investments: Galene på Västkusten, Triton i södra Sverige och Aurora mellan Öland och Gotland. Det slutliga beslutet om tillstånd att bygga vindparkerna ligger hos regeringen som gett Galene klartecken. De tre projekten kan producera totalt upp till 30 TWh.