S vill blåsa på byggen av vindkraft till havs

Stefan Jerrevång/TT: Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och partiets energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson vill öka arbetet med att få igång mer vindkraft till havs.

Vi behöver öka vår elproduktion snabbt, redan under den här mandatperioden måste den öka, säger S-ledare Magdalena Andersson på en pressträff med den energipolitiske talespersonen Fredrik Olovsson.

Är absurt

Det är absurt, hävdar Andersson, att regeringen och SD som hon ser det, kraftigt vill försämra förutsättningarna för mer vindkraft till havs. Hon ber statsminister Ulf Kristersson (M) att lyfta blicken ur Tidöavtalet och lyssna på de näringslivsröster som vill se mer elproduktion snabbt, oavsett kraftslag.

Andersson säger att "det är direkt kontraproduktivt att försämra villkoren" för havsbaserad vindkraft. Hon manar regeringen att "släppa prestigen" i frågan och "sluta kulturkriga" om vindkraft kontra kärnkraft.

S begär att regeringen prioriterar de stora projekt för havsbaserad vindkraft som redan är långt fram i beslutsprocesserna, backar från försämrade förutsättningar och ger all fossilfri elproduktion lika villkor och snabbar på tillståndsprocesserna.

Förnybart ryker?

I den energiöverenskommelse som den S-ledda regeringen sydde ihop 2016 med Miljöpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet var ett nyckelord att elproduktionen 2040 skulle genereras förnybart. När M och KD några år senare hoppade av överenskommelsen pekade de på just det ordet och menade att det var ett sätt att utesluta kärnkraften. De krävde att det skulle ändras till "fossilfritt, vilket S- och MP-regeringen inte ville.

Nu beskriver Magdalena Andersson och Fredrik Olovsson ordvalet som en akademisk fråga. Regeringen har aviserat att de kommer att ändra det energipolitiska målet från 100 procent förnybar elproduktion till 100 procent fossilfri.

I ärlighetens namn kanske svensk elproduktion behöver lite mindre akademiska diskussioner och lite mindre symbolpolitik, säger Magdalena Andersson.