Ilmatars vindpark i Humppila-Urjala nu i drift

Foto: Ilmatar

Nyligen togs Ilmatars första vindpark enligt den nya ägandestrategin i kommersiell drift. Parken ska generera 60 GWh fossilfri el per år, vilket täcker behovet för 5 000 eluppvärmda villor.

Ilmatars nya vindpark i Humppila-Urjala mellan Birkaland och Satakunta i Finland är nu satt i kommersiell drift. Parken, på 26 MW och med sex turbiner, har en årsproduktion på cirka 60 GWh ren, förnybar energi.

– Det här motsvarar förbrukningen för circa 5 000 eluppvärmda villor, säger Petri Ainonen, byggansvarig på Ilmatar.

Projektet i Humppila-Urjala är ett strategiskt viktigt steg för Ilmatar, på vägen mot att ta plats som ett av de största energibolagen i Norden. Det är den första vindparken som Ilmatar har byggt och driftsatt som nu permanent förblir i bolagets ägo, enligt Ilmatars nya strategi som oberoende elproducent och ägare av egna produktionsanläggningar.

Ilmatar har tidigare byggt Finlands största vindpark på 211 MW i Piiparinmäki, invigd i slutet av september 2022 och såld till Glennmont Partners i september 2019.

Totalt har Ilmatar just nu över 8 GW kapacitet på gång i projekt inom landbaserad vindkraft och storskaliga solparker, detta bara i Finland. På nordisk nivå utvecklar bolaget vindkrafts- och solkraftsprojekt på över 20 GW, inkluderat planerade havsbaserade vindkraftsprojekt.

Utöver vindparken i Humppila-Urjala färdigställer och driftsätter Ilmatar under 2023 ytterligare sex landbaserade vindparker i Finland, totalt 48 turbiner.

– Om vi så bara bygger färdigt en del av de projekt vi har i vår utvecklingsportfölj på 20 gigawatt tar Ilmatar nu definitivt plats som en betydande självständig elproducent i Norden, säger Ilmatars verkställande direktör Juha-Pekka Weckström.