W3 Energy skriver avtal med Kyrkvinden

Foto: Pixabay

W3 Energy tecknade nyligen ett flerårigt avtal med Kyrkvinden, som producerar vindkraft åt sina andelsägare inom Svenska kyrkan.
– Det känns bra att kunna hjälpa till med vår kompetens i Svenska kyrkans satsning på produktion av grön energi, säger W3 Energys COO André Sjöström

Med ungefär 20 000 byggnader är Svenska kyrkan en av Sveriges största fastighetsägare, med en årlig energiförbrukning på cirka 500 GWh. Målsättningen är att vara klimatneutrala år 2030 och för att uppnå det ingår bland annat hållbar fastighetsförvaltning. Kyrkvinden ägs till största delen av församlingar, pastorat och stift inom Svenska kyrkan, och producerar hållbar energi till sina medlemsägare i form av framför allt vindkraft.

Proaktivitet ökar lönsamheten
W3 Energy är en av Nordens ledande aktörer inom drift, service och optimering av vindkraftparker. Avtalet med Kyrkvinden gäller teknisk och kommersiell förvaltning av vindkraftverk placerade i Vänern. I den kommersiella förvaltningen ingår alltifrån löpande bokföring, bokslut och årsredovisning, till hantering av skatter, avtal och eventuella försäkringsärenden. W3 Energy är specialiserade på förnyelsebar energi vilket gör att vi inom den kommersiella sidan kan hantera de rapporter som krävs till projektets intressenter samt att vi har förmågan att hantera den mer avancerade bokföringen som förnyelsebar energi kan innebära.    
–Tillsammans med den tekniska förvaltningen utformar vi rapporter för välgrundade beslut, där den tekniska och ekonomiska informationen sammanfogas. En fördel med ett fullscope-avtal är att W3 Energy kan arbeta proaktivt med att förbättra förutsättningarna för effektiv och lönsam produktion, berättar W3 Energys Financial Manager Emma Fjällvide.    

W3 gör entré i SE3
Vad gäller den tekniska förvaltningen ska W3 Energy ha en koordinerande roll, med ansvar för att säkerställa att drift och service utförs. Eftersom det handlar om vattenbaserad vindkraft ställs extra höga krav på planering och riskanalyser. 
– Med det här avtalet breddar vi vår portfolio, då det både är vårt första inland/offshore-uppdrag och att det inkluderar en finsk turbintyp som vi inte tidigare har jobbat med. Men vi är extremt väl rustade kompetensmässigt och ser fram emot att hjälpa Svenska kyrkan i deras färdplan för klimatet. Dessutom är det här ett steg i vår expansion söderut när vi nu tar klivet in i elområde 3, som är Sveriges mest tätbefolkade, säger André Sjöström.