European Energy driftsätter vindpark och planerar för solpark i samma område

Peter Braun, projektchef i Sverige, Norge och Finland. Foto: European Energy

European Energy Sverige har nu färdigställt vindparken Kingebol i Åmåls kommun. Alla tester är klara och de sex vindkraftverken producerar ny grön el som matas ut via Vattenfalls regionnät. Full driftssättning kommer att ske under den närmaste veckan. Den årliga produktionen är på 108 GWh vilket motsvarar 20 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Idag visades parken för media och samtidigt presenterades nya planer för området.

– I en tid av elbrist och höga elpriser känns det oerhört tillfredsställande att kunna bidra med ett rejält tillskott av ny, grön energi. Det pressar priserna och påskyndar den gröna omställningen, säger Peter Braun, projektchef i Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Projektet har löpt enligt tidplan utan störningar eller förseningar. Verken i Kingebol är av typen SG6,2-170 HH 115 och tillverkade av Siemens Gamesa. De är totalt 200 meter höga och med en navhöjd på 115 meter. Bladen är 83,5 meter långa och väger 24 ton styck.

– Byggprocessen har fungerat mycket smidigt tack vare ett mycket gott samarbete med Siemens Gamesa och deras underleverantörer, säger Jörgen Glemme, byggprojektledare på European Energy.

I samband med en pressvisning av verken på tisdagen, presenterade European Energy planer på att bygga en solpark i anslutning till vindparken. Solparken kommer att ligga på andra sidan E45 och är på 37 MW.

Solparken skulle kunna producera omkring 45 GWh per år, vilket motsvarar den årliga förbrukningen av hushållsel för 9 000 bostäder Anmälan om så kallat 12:6-samråd planeras ske inom kort, och om länsstyrelsen säger ja till projektet kan solparken stå klar inom 12–16 månader.

– Detta är ett sätt att optimera elproduktionen på en yta som redan används för förnybar elproduktion. Vi kan använda samma nätanslutning och eftersom sol- och vindkraft producerar som mest på olika tider på dygnet och året, blir det en nästan perfekt balans i produktionen, säger Peter Braun.

Hybridparken kan, om den godkänns, bli Sveriges första i sitt slag.