Sundsvall, Timrå och Härnösand välkomnar en batterisamordnare

foto Timrå kommun

Den gröna omställningen pågår för fullt, och elektrifiering av världens fordonsflotta står högt på agendan. Globalt växer den nya industrin inom batteritillverkning, och Sverige är inget undantag. Tvärtom. Tack vare Northvolts satsning i Skellefteå följer nu Scania och Volvokoncernens satsningar, och fler söker bra lokaliseringar för sina fabriker.

Att Sundsvallsregionen har en stor potential för att bli en del av denna tillväxt är ingen nyhet. 

– Vår site i Torsboda som genomgått en hård granskning av Northvolt och Volvo Cars klarade sig nästan hela vägen i mål, påminner Bodil Hansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall. Det är ett riktigt bra kvitto på styrkan i vårt erbjudande.

Nu meddelar näringsminister Karl-Petter Thorvaldsson att man kommer utse en särskild batterisamordnare för att koordinera den nya industri som växer fram.

– Det är oerhört glädjande att regeringen visar förståelse för att vi måste möta den nya industrins behov av såväl fossilfri el, samt effektivare tillståndsprocesser, säger Andreas Sjölander (s), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

Samverkansprojektet mellan Sundsvall, Timrå och Härnösands kommuner pågår för fullt och det tydliga målet är naturligtvis att bli en del av den gröna industrialiseringsvåg som nu sveper över Sverige.

– Vi har Europas bästa erbjudande, bland annat genom vår prisvärda gröna energi och ett utmärkt logistiskt läge säger Stefan Dalin (s), kommunstyrelsens ordförande i Timrå. När samordnaren är utsedd ska vi bjuda in vederbörande till Torsboda för att presentera vår site, avslutar Stefan Dalin.