Miljardbud på vindkraftsområden

Sean D. Elliot/AP/TT: En vindkraftspark utanför Rhode Island, en av två i USA som är i bruk. Arkivbild.

Folk är uppspelta, för det här är den första hyresauktionen som har hållits av den federala regeringen sedan 2018, säger Lesley Jantarasami, energispecialist vid tankesmedjan Bipartisan Policy Center.

Det rör sig om sex områden utanför New Yorks och New Jerseys kust, som tillsammans ska kunna generera sju gigawatt, motsvarande ström till två miljoner hushåll.

Under onsdagen genomfördes 21 budrundor, där totalsumman passerade 1,5 miljarder dollar, innan man tog paus till torsdagen. Det är därmed redan med råge landets största auktion av vindkraftsområden. Fler än 20 företag har rätt att buda i upphandlingen, däribland norska Equinor.

Att vinna auktionen är dock bara det första steget. Därefter väntas sedvanlig tillståndsprocess, och det finns också en risk att olika överklaganden sätter käppar i hjulet. Hittills finns bara två havsbaserade vindkraftparker i bruk i USA.

Jantarasami tror dock att vinden har vänt. Bidenregeringen har ett mål på 30 gigawattimmar från havsbaserad vindkraft 2030.

Den här regeringen specifikt, och guvernörerna, vill att projekten ska bli verklighet. De kommer att arbeta rätt nära för att de ska bli verklighet, säger han.

New York ligger i framkant med flera vindkraftsprojekt. Equinor och BP arbetar med Empire Wind 1 och 2 som man säkrade rätten till 2017 med en kapacitet på 2 gigawatt, liksom Beacon Wind som säkrades 2019 på totalt 2,4 gigawatt. I det sistnämnda fallet rör det sig om en delstatlig upphandling.