Vattenfall får tillstånd för den havsbaserade vindkraftparken Norfolk Vanguard

Foto: PixaBay

Den brittiska regeringen utfärdade på fredagen tillstånd för Vattenfalls havsbaserade vindkraftpark Norfolk Vanguard. Tidigare har den brittiska regeringen även godkänt systerprojektet Norfolk Boreas.

Beslutet innebär att hela projektet Norfolk Offshore Wind Zone nu godkänts. Med en total kapacitet på 3,6 GW när de två projekten tagits i drift stöttar zonen den brittiska regeringens planer på 40 GW havsbaserad vindkraft till 2030. Projekten kommer att producera tillräckligt med el varje år för motsvarande 3,9 miljoner brittiska hushåll.

– Norfolk Vanguard och Norfolk Boreas är branschledande projekt vars utformning samordnas för att minimera påverkan på miljö och samhällen. Vi är mycket glada över att få godkännande från Norfolk Vanguard. Trots att beslutet tyvärr fattades för sent för att vi skulle kunna lägga bud på det här projektet i den nuvarande CfD-auktionens fjärde omgång, kommer vi nu att undersöka potentiella möjligheter att gå vidare med det här projektet genom ett nära samarbete med leveranskedjan och lokalsamhällena, säger Helene Biström, chef för Vattenfalls affärsområde Wind.