Debatt! - Moms och straffskatt på 357 % för medlem i vindkraftskooperativ

Bild: Pixabay

Det är just nu en stor debatt om effekterna av de olika prisområdena för el. Man får i en artikel i tidningen Vindkraftsnytt intrycket att deltagare i vindkraftskooperativ är förskonade från det ökade el-priset. Detta stämmer bara om kooperativet har alla sina verk i samma elprisområde som medlemmarna, men är fel i mitt fall och även för många andra. Jag får istället en skatt + straffavgift på 357%.

Jag har en situation där jag som delägare i Vindkraftskooperativet Solivind har en kostnadsökning på 357% på min produktion från mitt egna vindkraftverk, som är del av kooperativet. Detta beror på att jag bor i prisområde 3 och många av kooperativets verk är i prisområde 2. Prisskillnaden mellan prisområde 2 och 3 genererar min straffavgift på 357 %. Av dessa 357% är momsen 91% och resten någon typ av straffskatt / straffavgift. Straffavgift kallar jag den prisökning på min el som inträffat då den via Svenska Kraftnät transporterats från mitt eget vindkraftverk i Sveg i prisområde 2 till min bostad i Stockholm i prisområde 3. Vad jag begriper är straffavgiften en typ av subvention till elproducenter i prisområde 3 bl.a. till det Statliga kärnkraftverket i Forsmark.

Momsen har alltså i ett slag ökat från 25% till 91% och total skatt + avgift är 357 %. Mycket värre än då Astrid Lindgren klagade hos finansminister Sträng på en skatt på över 100 %, den s.k. Pomperipossa-skatten. Sträng fick ge sig och socialdemokraterna förlorade nästa val, kanske beroende på denna galna skatt. Nu är skatten ännu mera galen.

Bakgrunden är att jag 2007 investerade 134 000 kr i ett vindkraftskooperativ med inriktningen att man genom att investera själv i sitt vindkraftverk kunde man få denna egenproducerade el till självkostnadspris. Naturligtvis också en viktig klimatinsats. Min investering var ursprungligen i ett vindkraftverk i Sveg, men sedan dess har kooperativet investerat i ytterligare 8 vindkraftverk, men jag tänker det som att jag äger del i ett vindkraftverk just i Sveg

Vindkraftskooperativet Solivind meddelar mig nu via Telge Energi som förvaltar Solivind att man för att inte gå i konkurs måste höja priset från 35 öre + 8,7 öre moms till 128 öre + 32 öre moms, men att produktionskostnaden = självkostnaden fortfarande är 35 öre per kWh. Därav en moms-sats på 91% och en total skatt/avgift på 357%.  Detta verkar ofattbart. Någon vän av ordning kanske säger, "men man måste följa marknadspriset". Varför i hela världen skall man följa marknadspriset på sin egenproducerade el. Helt galet. 

Rimligen borde ett vindkraftskooperativ ha ett undantag från upplägget med olika prisområden för el, som är roten till problemet. Vi äger ju våra egna vindkraftverk. Däremot måste man betala en transmissionskostnad, men den bör ingå i nätavgiften

Detta konkreta fall visar på flera fel i nuvarande system. Det är viktigt att enskilda, som satsar på förnybar energi, inte blir bestraffade – själv tycker jag att jag fått en rejäl käftsmäll av Staten. Man kan också undra om den subvention som prisskillnaden mellan prisområdena genererar går till rätt producenter – den går i alla fall inte till vindkraftskooperativ, men väl till kärnkraftsanläggningar. Detta praktiska fall visar också på det ekonomiska problem som nuvarande upplägg med elprisområden ger vanliga konsumenter, antingen de äger egna vindkraftverk eller inte. Man kan bl.a. råka ut för en starkt ökad moms - i just mitt fall på 91%.

En fråga till politiker som läser detta inlägg – vad gör ni för att rätta till dessa galenskaper? Svaret som för en politiker kan kännas naturligt – ”det går inte” - är rimligen inte korrekt. Vill man så kan man.

Text: Anders Schüllerqvist